Ексклюзивы
среда, 30 марта 2011 18:30
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Обама може потрапити в пастку

Громадянська війна в Лівії стала для Заходу й України тяжким іспитом. Чи зможуть нові лідери країн в умовах світової економічної кризи не наступити на ті самі граблі, що в Іраку та Афганістані?

Уряди південних країн Євросоюзу мусили втрутитися, коли диктатор Каддафі вирішив придушити повстання на сході країни. Адже фактично на їхньому кордоні розгорілася війна, наслідки якої можуть бути катастрофічні. Річ не так у власне Лівії з її нафтовими родовищами, як у численних біженцях із цілої Африки. Адже уряди, скинуті останніми арабськими революціями, досі стримували навалу охочих переселитися до Європи. З розпалом громадянської війни міграція може стати неконтрольованою. Не дивно, що Франція перша завдала авіаударів по силах Каддафі, а Італія перетворилася на авіабазу для охочих бомбити Лівію.

Проте Захід має великі проблеми з політичним і юридичним обґрунтуванням військового втручання. Провідні телеканали почали показувати скалічених бомбами мирних жителів. Хоча мета операції — "захист цивільного населення". Журналісти й правозахисники в'їдливо вимагають від коаліції втрутитися в справи інших країн Африки — Сомалі, Кот д'Івуару, Судану. Там місцеві диктатори "умиротворюють" опонентів набагато кривавіше, ніж лівійський полковник. Усі ці закиди найбільше спрямовані проти США, які взяли на себе головну роль у військовому нападі на Лівію. Хоча життєві інтереси Америки зачепило мало.

Президент Обама може потрапити в пастку. Він нищівно критикував свого попередника за окупацію Іраку й Афганістану. Тепер йому треба думати, як уникнути подібного сорому. Деякі гарячі голови вже розказують, як американцям правильніше знищити диктатора, як підготувати до цього повстанців. В Іраку такі ж заклики призвели до загибелі тисяч солдатів, мільярдних утрат, небачених корупційних скандалів. Третьої війни США не здужають, кажуть фахівці.

Для України лівійська війна — так само повторення іракського досвіду. 2003-го Леонід Кучма на прохання Штатів відрядив до Іраку наших військових. Україна не отримала майже ніякої економічної вигоди від участі в тій коаліції, але для Кучми це було чи не єдиною можливістю поновити відносини із Заходом після вбивства Ґонґадзе. Тепер Віктор Янукович двозначно заявив, що Україна проти окупації Лівії, проте візьме участь у міжнародному захисті цивільного населення. Глава держави цілком може піддатися на вмовляння і взяти участь у "широкій міжнародній коаліції", яку американський президент відкрито формує.

Сейчас вы читаете новость «Обама може потрапити в пастку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть