Ексклюзивы
среда, 07 сентября 2011 17:53
Александр Заваров
Александр Заваров
Экс-полузащитник киевского "Динамо" и "Ювентуса"

Збірної України не стало за три дні

Майстри футболу, якщо вони себе такими вважають, не мають права вибірково ставитися до суперників, тим більше в іграх за збірну. Що, судячи з усього, довелося спостерігати в празькому матчі. Уругвай — володар Кубка Америки, півфіналіст Чемпіонату світу, так тут ми граємо. А Чехія ніби як середня команда. Дозволяти собі такі вільності не можна. Це престиж країни - раз. Ну і, звичайно, імідж футболістів. Що тепер, грати тільки проти Бразилії та Аргентини? Яких, на жаль, на Євро не буде.

Не думаю, що українці не встигли відновитися. Вони до цього грали товариську гру, в той час як чехам довелося неабияк офіційно попітніти з шотландцями. Чи розслабив цей факт наших футболістів? За логікою не повинен, адже поставлена конкретна задача - грати і набирати форму, підтверджувати своє місце в складі. Адже невідомо ще, хто потрапить на Євро, а хто ні. Просто чехи були в десять разів більше мотивовані, ніж наші і абсолютно нічого не дали зробити. Перебили, перековбасили як хотіли. Включили динаміку, швидкість. І це при далеко не вщент заповненому стадіоні. Будь це офіційна гра - зіграли б на такому ж рівні. Вперше бачу, щоб над збірною України, та й взагалі, над командою колишнього СРСР, так знущалися. В Уругваю половина гравців зібралася, половина - ні. Грали як хотіли, але за рахунок майстерності обіграли.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Надо что-то менять и как можно быстрее" — игроки сборной Украины о матче с чехами

У нас не повинно бути проблем. Як ніяк 9 турів чемпіонату пройшло, деякі в єврокубках зіграли. Тим більше, що з Уругваєм за винятком результату все було нормально, народ полегшено зітхнув - ось, мовляв, нарешті заграли, а там і за результатом не заіржавіє. Всього три дні - і збірної немає, при тому, що за рідкісними змінами вийшов той самий склад. Бутко, Коноплянка, Ярмоленко - як вони зіграли проти Уругваю і де вони були в Празі. Стабільності немає, а, значить, і рівня гри. Досвідчені хлопці - Тимощук, Воронін - старалися, але не більше. Але ж для них Євро буде, вважай, фінальним етапом кар'єри. Євро, який пройде з нами, але як би і без нас при такій грі. Програвати до 15-ї хвилини 0:2 - приємного мало. Але не треба до цього доводити. Самі винні через свою розхитаність. Це ж не 70-та хвилина, коли ти втомився. Це початок матчу, коли треба бути максимально зібраним. А входити в ритм по ходу поєдинку неможливо.

Судячи по грі, тренерський склад у процесі пошуку центральних захисників. І не тільки їх самих. Хоча пора на комусь зупинитися.

Напевно, тренерам видніше, що і як. Не сумніваюся в кваліфікації захисників, які представляли "Шахтар", які мають досвід ігор на високому рівні. Але, мабуть, їм треба якось конкретизувати завдання.

Команда розбалансована, кожна позиція - це окрема республіка, взаємодії між лініями не спостерігається, від чого і скажене навантаження на якусь одну ділянку, взаємопідстраховки і близько немає. Це наочно показав четвертий гол: один через півполя по бровці м'яч простягнув, іншому ніхто в штрафній не завадив зручніше розвернутися і забити.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Украинские футболисты возмущались и закрывали лица руками

Думаю, не треба зараз показувати яскравий футбол, потрібно виробити потрібну тактику на гру, яка дозволить добитися результату. Почати від оборони для додання впевненості, потім переходити до атаки.

Ну і голови тренерів, гравців, громадськості готувати до того, що ми повинні перемогти. Інакше немає сенсу взагалі виходити на поле. Як оптиміст, хочу думати, що ми засекретили свою зброю. Щоб у тієї самої Німеччини виникала думка: "Щось вони знають, але темнять". У чемпіонаті України побільше б агресивних, потужних матчів. Бо якщо на Євро ходити пішки по полю проти грандів, про який результаті можна говорити? У січні-лютому потрібно зібратися всім разом, добре попрацювати, зіграти з класними командами, а потім відпустити гравців у свої клуби. Такий метод досить успішний, під час перебування гравцями ми випробували його на собі в 1986 році перед чемпіонатом світу. А за 3-5 днів провести повноцінний збір нереально.

Сейчас вы читаете новость «Збірної України не стало за три дні». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть