Ексклюзивы
пятница, 10 мая 2013 17:53
Александр Кендюхов
Александр Кендюхов
Экономист, заведующий кафедрой стратегического управления экономическим развитием Донецкого национального технического университета

Україні треба вивести бізнес із системи оподаткування

У 2011-ому Україна посіла перше у світі місце за кількістю податків, що сплачуються підприємцями. Загальна кількість платежів становила 147. Торік їх скоротили до 28. Також загальна кількість часу, необхідного бізнесу для того, щоб відзвітувати перед податковою, скоротилася із 848 годин до 491 години.

Україна опинилася у середині рейтингу Світового банку. Проте показник залишається високим. Для кожного конкретного підприємства передбачені різні види та кількість податків. Крім того, є місцеві податки та обов'язкові збори, наприклад, податок на землю.

Бізнесу важко працювати у такій бюрократичній системі. З одного боку держава пішла на зустріч дрібному бізнесу — визначила сплату єдиного податку. Але залишилася купа багаторівневих податків і перешкод, неоднакові умови оподаткування для різних категорій бізнесу. Це створює непорозуміння і можливість для корупційних схем.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Украина занимает первое в мире место по количеству налогов - эксперт

Найбільш корупційним є податок на прибуток, від якого дуже легко ухилятися. Будь-яке підприємство можна зробити формально збитковим. Таких в Україні половина. Вони отримують пільги або їм повертають ПДВ. У таких умовах будь-який підприємець відчуває себе злочинцем. Чим бюрократичніший апарат, більше податкових інструкцій та інструментів, тим більше помилок і тіньових схем. Загалом складність і надмірна диверсифікація податкової системи гальмує увесь економічний процес. Потрібно спрощувати адміністративні механізми. А ми навпаки їх ускладнюємо.

Українські підприємці звикли постійно адаптуватися. Але вони не можуть повністю реалізовувати свій творчий потенціал, звільнити свій мозок від рутини. Бо змушені постійно шукати способи, як прожити. і займатися питаннями адміністрування. Це не обов'язково заганяє бізнес тінь, але великі людські ресурси витрачаються на заповнення різних папірців.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Налог на жилье рассчитывали на богатых, а будут платить бедные"

Потрібно повністю змінювати механізм податкової системи, перейти на іншу філософію. Для цього треба взагалі вивести бізнес із системи оподаткування. Перейти від оподаткування доходів до оподаткування витрат. Це можна зробити шляхом податку на купівлю. Він може замінити цілий ряд податків, які вираховуються із підприємницького доходу. І бізнесу не доведеться складати ніякої податкової звітності та декларацій. Це проста і прозора система.

Сьогодні податки платить продавець. Наприклад, купуємо ручку за 100 гривень. Із них 95 залишає собі продавець, а 5 передає державі. Цю процедуру можна спростити. Податок можна сплачуватися у момент купівлі, коли 5 гривень йде напряму державі. У такому випадку, продавець взагалі не бере участі в оподаткуванні. Йому не треба ні про що думати. Таку систему можна технічно реалізувати протягом 2-3 років, за умови переходу на електронну систему платежів. У Швеції 98 % усіх продаж відбувається через безготівкові системи. Завдяки цьому легше контролювати підприємців. Чим система простіша, тим важче вигадати корупційні схеми і ухилятися від податків.

Таким чином, з України можна створити кращу у світі офшорну зону. Це світовий прецедент. Якщо ми хочемо розвиватися і, наприклад, увійти у двадцятку економік світу, потрібно обрати неординарний метод. Європа добре живе. Але сьогодні має нуль відсотків економічного росту в рік. Варто шукати принципово новий підхід, щоби зробити економічний прорив, а не триматися за вчорашній досвід, який сьогодні не виправданий.

Сейчас вы читаете новость «Україні треба вивести бізнес із системи оподаткування ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть