Ексклюзивы
четверг, 31 января 2013 12:10
Олександр Бригінець
Олександр Бригінець
Український поет, прозаїк. Голова постiйної комiсiї Київської міської ради з питань культури та туризму

Влада дає киянам все більше аргументів, щоби вони її зненавиділи

29 січня у Головпоштамті під час установчих зборів Громадської ради при КМДА відбулася бійка між "Свободою" і невідомими людьми. Всі громадські організації, які планували взяти участь у роботі Громадської ради, написали свої заяви і визначили, що днем установчих зборів буде 28 січня 2013 року. Однак 29 січня було утворено вже зовсім іншу Громадську раду із представників лояльних до влади громадських організацій, а частину активістів до засідання не допустили. 30 січня шестеро народних депутатів прийшли до голови КМДА Олександра Попова, аби обговорити цю ситуацію.

Історія із Громадською радою у Києві показує найбільшу хворобу чинної влади загалом. Коли обиралася попередня рада, київська громада була інфантильною і взагалі не реагувала на ідею створення Громадської ради. Але вже після парламентських виборів, які суттєво змінили саму думку киян про себе, громадські активісти вирішили втрутитися у цей процес. Так 28 січня була створена та рада, яка не подобається керівництву КМДА.

Але, насправді, в місті, яке не підтримує партію влади і Попова, і не могла виникнути Громадська рада, яка би раптом почала його підтримувати. Тому тут київській владі треба або створити "кишенькову" раду громадських діячів, або просто КМДА треба навчитися працювати з такою радою, яка буде мати свою особисту позицію, що відрізнятиметься від позиції Попова.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Одного из участников штурма собрания общественного совета при КГГА отвезли в больницу

Саме ця різниця у підходах і призвела до конфлікту та сутички у Головпоштамті. У останніх виборах до Верховної Ради брало участь безліч громадських активістів. Вони стали великими відомими громадськими діячами. Їх багато, вони між собою всі знайомі. Їм не треба, щоб їх збирало КМДА і давало інструкції. Громадськість прийняла рішення, як це є згідно із законом, зібратися та сформувати Громадську раду. Але київська влада провела інше засідання вже з іншими людьми.

Взагалі, шлях створення "кишенькової" ради хибний. Я дуже сподіваюся, що ми переконаємо КМДА, що немає нічого страшного, якщо позиція громадської ради буде особлива і вона захищатиме інтереси киян, а не інтереси влади. І нічого тут дивного немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Попов собрал Общественный Совет из прихожан Аделаджи" - Ильенко

Наразі функції Громадської ради є досить обмеженими і недієвими. На сьогоднішній день це абсолютно формальна організація і жодних повноважень у неї, по суті, немає. Фактично, цей інструмент в Україні не дієвий, він ніяк не впливає на владу. Це швидше така прокладка між народом і владою, яка повинна захищати керівництво і кричати що "наша влада найкраща". Але якщо Громадська рада буде у конфлікті і буде реально представляти інтереси громади, чого немає ні при міністерствах, ні при відомствах, то тоді зможе дійсно відстоювали інтереси киян.

Думаю, що після того, як буде обрана нормальна Громадська рада, яка буде реально захищати інтереси киян, її роль буде зростати і її діяльність буде наповнюватися новими можливостями, бо вона братиме на себе більше питань. Тоді від неї буде щось залежати. Бо поки що це всього лише публічний "одобрямс". Коли чиновник каже, що "його підтримала громадськість", то має на увазі якраз те, що його підтримує "кишенькова" громадська рада.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Сотня общественных активистов штурмом взяла заседание молодежного совета КГГА

Вся ця ситуація показує лише одне: влада перейшла межу м'якого тиску, який зараз відбувається всюди. У цьому випадку, як на мене, хтось просто дав команду діяти "по бєспрєдєлу". Київ і так вже є дуже політизованим містом, яке активно виступає проти нинішньої влади. Влада такими діями лише дає киянам ще більше аргументів, щоб вони її зненавиділи.

Сейчас вы читаете новость «Влада дає киянам все більше аргументів, щоби вони її зненавиділи». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть