Ексклюзивы
вторник, 29 ноября 2011 11:36
Олександр Бригінець
Олександр Бригінець
Український поет, прозаїк. Голова постiйної комiсiї Київської міської ради з питань культури та туризму

Кличко-мер краще, ніж Попов, але він не стовідсотковий опозиціонер

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що буде брати участь у виборах мера Києва, як висуванець від Партії регіонів.

Столична опозиція, знаючи, як жорстко діє влада проти неї останнім часом, не поспішає називати свого єдиного кандидата, боячись, що він може опинитись поруч із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Адже влада зробить усе можливе для того, щоб цю людину заблокувати. Хоча у цьому й полягає наша проблема, оскільки не оголосивши задовго до виборів свого "мера", нам важко розраховувати на перемогу у столиці.

Я не вважаю, що Віталій Кличко є стопроцентним кандидатом від опозиції. У мене є багато застережень щодо нього. Пам'ятаю той період, коли депутати міськради від фракції Кличка заявляли, що вони в опозиції до Черновецького, але не в опозиції до КМДА. На мою думку, сьогодні і Попов, і Кличко не є антагоністами.

Хоча Кличко, безумовно - значно кращий варіант для Києва, якщо обирати між ним і Поповим. Тому що він, як мінімум, несе відповідальність перед киянами своєю іменною політичною силою. Подумайте, заплямити ім'я Попова означає нічого не заплямити, оскільки воно на політичній карті не грає великої ролі. А от заплямувати ім'я Кличка - це вже зовсім інша справа.

Тому Кличко у цьому питанні дає серйозну фору Попову, який, крім того, виявив себе надто недемократичним політиком.

Звісно, лідеру партії "УДАР", у разі обрання його мером Києва, доведеться тісно співпрацювати з Партією регіонів, йти їй на поступки, домовлятись. І так завжди буває з мерами - вони постійно домовляються з президентами та їхніми політичними силами. Кличко змушений буде балансувати, але разом з тим не просто виконувати доручення так, як це робить сьогодні Попов.

Крім того, із мером Кличком з'являється шанс створити у Київраді потужну опозиційну більшість, куди, на мою думку, увійдуть чотири політичні сили: "Батьківщина", "Фронт змін", партія "УДАР" і ВО "Свобода". Вважаю, що саме ці чотири опозиційні партії подолають прохідний бар'єр на виборах до наступної Київради. Тим більше, це стає реально, якщо опозиція домовиться і поділить між собою мажоритарні округи у столиці.

Їй, звісно, буде протистояти Партія регіонів. Але її позиція на київських теренах квола і дуже непопулярна.

Також може поборотись за депутатські місця у Київраді "Сильна Україна". Проте її рейтинг у зв'язку з непослідовною політикою Тігіпка - у плані "буду я з Партією регіонів чи не буду" - серйозно постраждав. Та й самого лідера "Сильної України" вже не сприймають як незалежного політика.

Таким чином, всього до Київради пройдуть п'ять політичних сил: слабенька Партія регіонів і чотири опозиційних. Саме тому майбутній мер столиці балансуватиме між всеукраїнською владою на чолі із Януковичем і опозиційною Київрадою.

Наостанок скажу, що мені б дуже хотілось, аби у лавах столичної опозиції несподівано з'явився потужний кандидат, який зразу захопить рейтинг. Тому, якщо в нас будуть обнародувані нові прохідні висуванці на посаду мера Києва, БЮТ з радістю розгляне їхні кандидатури.

Сейчас вы читаете новость «Кличко-мер краще, ніж Попов, але він не стовідсотковий опозиціонер». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть