Ексклюзивы
суббота, 18 февраля 2012 16:30
Олег Снігур
Олег Снігур
Олег Снігур

Приїжджай

Кума Михайла вчетверте відправили з Чехії. Він не має дозволу на роботу, за туристичною візою вже шостий рік працює на будівництві. Кладе паркет дуже акуратно, на кахлях у ванній гарно затирає шви. Черга на його роботу до червня. Але Карел, шеф, не хоче Михайла оформити офіційно. Надто високі податки, якщо наймаєш іноземця на роботу, яку може виконувати чех. Сам дозвіл коштує майже 2500 доларів. "Зелену карту" оформив тільки архітекторові Ігорю з Ужгорода. Решті хлопців пообіцяв, що проблеми з поліцією вирішуватиме сам.

Попередні три рази вдалося повернутися без проблем. У Михайла вдома три закордонні паспорти - на своє, дружинине дівоче й материне прізвища. Цього разу в паспортному відділі сказали, що наступний коштуватиме надто дорого, тому хай не попадається чеській поліції. А поліцейські після нового року заходили що два тижні. Якраз тоді, коли від будівництва від'їжджала Карелова машина.

У Михайла вдома три закордонні паспорти - на своє, дружинине дівоче й материне прізвища

- Шеф відправив додому, - скаржиться Михайло за чаркою. - Сказав, кожного разу, коли забирав нас із відділку, треба було платити надто великий хабар поліції. А якщо мене депортують офіційно, прийдеться заплатити ще й величезний штраф. Виплатив за місяць замість двох і сказав чекати, доки щось придумає. На сайті мою роботу виставляє, ніби то його бригада робила. А я з тим сам за чотири тижні справився.

Михайло поговорив із чотирма "клієнтами", що возять на роботу людей під Прагу. Усі відмовляються наймати, бо власники не можуть домовитися з поліцією. Пообіцяли роботу в Іспанії. Але кум вирішив, що звідти надто далеко повертатися, якщо зловлять.

Лист від Карела отримав на день народження куми: "Приїжджай. Отримуватимеш не 600 доларів, а 400, але оформлю тебе офіційно. Усе одно за такі гроші ніякого чеха не найму. А тут треба до травня черепицю покласти".

Сейчас вы читаете новость «Приїжджай». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть