Ексклюзивы
четверг, 23 октября 2008 14:03

ЄС виступає проти сканерів в аеропортах , що "роздягають" пасажирів

Депутати Європарламенту часто вимагають "більше прозорості". Але коли йдеться про власне тіло, це вже інша справа, каже Курт Лехнер, представник консервативної більшості в парламенті ЄС:

"Я особисто можу собі це уявити, але все одно я проти. Я проти того, щоб держава занадто багато знала про своїх громадян. У даному випадку – бачила. Я за те, що треба зберегти певну приватну сферу".

Лехнер критикує плани Європейської комісії дозволити використання в аеропортах країн ЄС сканерів нового типу. Вони просвічують одяг людини так, що на екрані комп"ютера потім видно "негатив" - фактично голого пасажира. Колеги Лехнера в Європарламенті теж не в захваті. Говорить соціал-демократ Фольфґанґ Крайсельдерфлер:

"Я не можу собі цього уявити, тому що я проти. По-перше, не зрозуміло, як такі сканери впливають на здоров"я. По-друге, це порушення особистих прав. Я ж не знаю, в якому вигляді на екрані буде моє тіло. Скажу по-простому: якщо я хочу роздягтися, я роблю це в кабінеті лікаря, в душі чи себе вдома. Але не годиться, якщо мені практично наказують роздягтися".

Поява сканерів нового типу в європейських аеропортах має підвищити безпеку польотів в часи загрози тероризму. В США їх нібито вже застосовують. В Європі нові прилади тестують в аеропортах Амстердама, Цюріха та Лондона. Офіційного дозволу на їх використання поки немає.

Депутати Європарламенту в Страсбурзі припускають, що рішення мало бути ухвалене тишком-нишком, без громадського обговорення. Єврокомісія прописала використання нових сканерів у новому розпорядженні щодо діяльності аеропортів у "технічному додатку".

Депутати дізналися про це лише зараз і зчинили галас. Вони говорять про порушення прав людини та звинувачують європейських чиновників у істеричному підході до безпеки авіаперевезень. Уже зараз пасажирів змушують брати з собою на борт рідину лише в прозорих закритих пакетах, знімати ремені й туфлі, а також інколи обшукують вручну.

Нові сканери нібито дозволять виявляти приховані на тілі керамічні ножі, іншу неметалеву зброю чи пластикову вибухівку. Фольфґанґ Крайсельдерфлер все одно сумнівається в їхній доцільності :

"Нам кажуть, що тепер можна буде виявляти керамічні ножі. Але ж давайте згадаємо, що на борту літака і так видають ножі та виделки. Я не вважаю, що нові сканери збільшать безпеку. На мою думку, нинішніх методів достатньо. Зрештою, відкритим залишається питання: хто вироблятиме ці прилади? Хто має комерційний інтерес у посиленні заходів безпеки?", повідосмляє dw-world.de.

Сейчас вы читаете новость «ЄС виступає проти сканерів в аеропортах , що "роздягають" пасажирів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть