Ексклюзивы
вторник, 18 декабря 2007 14:46

Де живе російський Дід Мороз

Де живе російський Дід Мороз
Кореспондент "Газети по-українськи" зустрілась із чернігівським мандрівником, краєзнавцем і журналістом Олександром Волощуком.  

Цього року Олександр відвідав місто Великий Устюг, де йому запропонували поїхати на вотчину російського Діда Мороза — за 10 км від міста, в сосновому бору.

Волощука і трьох туристів із Москви зустріла казкова істота Шуршик — щось вухасте й волохате. Повела гостей казковими стежками. Вони побачили колодязь, де живе Водяник. У російській "избушке" мали виконати кілька завдань — розпалити піч, перекласти дрова. Надворі покаталися на гойдалках.

А потім вирушили до палацу Діда Мороза.

— Шикарний палац. Кількаповерховий, дерев"яний, різьблений майстрами у староруському стилі, — згадує Олександр. — В одній залі — подарунки від дітей Діду Морозу, в іншій — подарунки від почесних гостей. У книзі відгуків я прочитав, що нещодавно там побували російський політик Ірина Хакамада та співак Йосип Кобзон. Ще одна зала — опочивальня з величним ліжком та горою подушок на кожен день тижня. А в гардеробній аж 12 головних уборів Діда Мороза! І кожухи на будь-який смак — синій, блакитний, червоний, білий із соболиною оторочкою.

На першому поверсі є тронна зала, де цілий рік стоїть прикрашена ялинка.

До гостей вийшов Дід Мороз.

— Високий чоловік років 40, із довгою білою бородою, у червоному кожусі з палицею, — описує мандрівник. — Розпитав нас, як ми доїхали. Розказав, що нещодавно повернувся з Ельбрусу, підкорив вершину. Я зрозумів, що російський Дід Мороз — альпініст. Бо хто він насправді і як його прізвище — таємниця.

У залі стоїть трон Діда Мороза — теж дерев"яний, різьблений, ручної роботи. Поряд — менший. На нього можна сісти гостям і сфотографуватися з Дідом за 25 російських рублів (приблизно 5 грн).

До Великого Устюга взимку приїздять багато туристів.

— У Росії пішов своєрідний рух на батьківщини казкових героїв. В Архангельську живуть сніговики, а Ярославль претендує на вотчину Баби Яги.

Діду Морозу пишуть за адресою: 162390, Росія, Вологодська область, м. Великий Устюг, пров. Советський, 85. Офіс Діда Мороза.

E-mail: [email protected].

На всі листи там відповідають. Цим займається група працівників.

На Новий рік у Великому Устюзі планується грандіозне свято з 20-метровою ялинкою, яку зрубають у тамтешніх лісах.

Газета по-українськи

Сейчас вы читаете новость «Де живе російський Дід Мороз». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть