Ексклюзивы
пятница, 15 июля 2011 13:33
Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій

Іміджеві акції Тимошенко: жертва, конкурент і переможниця

Однаково недолуга тактика влади та консультантів Тимошенко компенсують один одного, виходячи в результаті майже на "нуль", з невеликою перевагою Юлії Володимирівни і протестних настроїв у суспільстві.

Можливо, це такий хитрий маневр, на який витрачено не одну високооплачувану годину роботи кризових консультантів: тотальна дезорієнтація противника. Але в підсумку дезорієнтовані всі.

На сьогодні в поведінці та іміджевих акціях Юлії Володимирівни присутні одночасно три вектора, причому взаємовиключних:

Вектор перший: "жертва мстивих недопосадженних бандитів у владі". Дуже добре накладається на відповідну інформаційну кампанію Луценка. Хоча саме цей момент явно недопрацьований. Більше того, складається враження ледь не свідомого ігнорування (як мінімум нівелювання) паралельного процесу Луценка.

Юлія Володимирівна боїться конкуренції іміджів? Побоюється втратити статус головної "жертви режиму"? Навряд чи. Швидше спадає на думку банальна конкуренція консультантів, недобросовісна по відношенню до клієнта. Напевно, найняті Тимошенко супер-пупер круті закордонні технологи цілком могли вважати недостатніми повагу, захоплення і визнання першості з боку доморощених спеців Луценка. Якби БЮТ чи рідні соратники найняли і для нього крутих спеців, можливо, тих же самих, що і Тимошенко (може, вони за те й образилися, що розраховували загребти на одного клієнта більше), ті навряд чи допустили б варіант "не розчутої заяви про початок розгляду справи по суті". І дуже ймовірно, інформаційна кампанія справді була б здвоєною і більш вражаючою як для внутрішнього виборця, так і для зовнішніх спостерігачів.

Вектор другий: "знищення нелегітимною хунтою єдиного реального конкурента". По суті, він перекреслює попередню тезу. Якщо команда при владі нелегітимна і настільки слабка, що не ризикує навіть намагатися відкрито конкурувати з Тимошенко за голоси виборців, то хіба Юлія Володимирівна в такому випадку може бути жертвою?! Якщо вона сильніша, в змозі отримати владу легітимним шляхом, має підтримку значного числа виборців і критично налаштованої щодо команди Януковича частини міжнародних спостерігачів... Яка ж вона жертва?! Вона - реальна сила "поки не при владі" у такому разі!

Виникає відразу два питання: чому консультанти Тимошенко не хочуть повноцінно розвивати цю групу тез, а обмежуються виключно епізодичними фразами? І як могли всі до єдиної групи впливу навколо Президента допустити такий прокол: своїми руками зміцнити політичні позиції (які до того тихо занурювались в середовище звичайного "болота") базового конкурента?! І продовжувати наполегливо продавлювати чолом ту ж стіну, не відступаючи ні на секунду від провального сценарію ні після 1-го, ні після 101-го інциденту, що вказує на явно небажані (для Президента насамперед) результати обраної тактики і стратегії.

Вектор третій: "всього лише дрібні неприємності переможної Юлі". З логічним продовженням - "яка використовує їх на користь собі і БЮТ - як завжди". В даному випадку мова йде насамперед про зміну в контексті судового переслідування базових ідеологем і програмних моментів до наступної виборчої кампанії. Тези цієї групи також час від часу спливають, хоч і не отримують належного розвитку. Але вносять свою частку в дезорієнтаційну кампанію.

Вектор четвертий, продовження третього: "Вони знали, з ким зв'язувалися, але ризикнули. Тепер хай не скаржаться!". Продовження теми переможниці - мовляв, збиралася перемогти в чесній боротьбі, але якщо вже самі нарвались... Значить, будемо ховати, не чекаючи виборів. Причому капітально - із залученням всіх доступних ресурсів, у тому числі європейських та міжнародних... Тут також очевидна невиправдана епізодичність, практично випадковість появи тез з даного вектору.

Хоча і цього мало вистачити Президенту, щоб відкинути будь-які попередні рекомендації груп впливу і консультантів, після чого негайно згорнути всі дії прокуратури з будь-яким більш-менш пристойним формулюванням. Наприклад, "за недостатністю доказів", "через нестачу правових інструментів", "подібні ситуації не передбачені законом, і, відповідно, ми не можемо її за це переслідувати за законом... Ми попрацюємо із законодавчою базою і повернемося до цього питання пізніше!"... Але процес продовжують вести по накатаній, не покидаючи обраного шляху, хоча вже й на шкоду собі ...

Явно програшна різновекторність тактики і стратегії Юлії Володимирівни - єдине, що сьогодні хоч якось компенсує наполегливу (і так само програшну) одновекторність тактики і електоральної стратегії влади.

Загалом все як завжди: "у нас жахливі закони - благо, їх ніхто не виконує!"...

Сейчас вы читаете новость «Іміджеві акції Тимошенко: жертва, конкурент і переможниця». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть