Ексклюзивы
среда, 28 сентября 2011 19:45
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Рейтинг Януковича не дозволить повторити в Україні російський сценарій

Нещодавно у Російській Федерації відбувся з'їзд політичної партії "Єдина Росія", на якому чинний президент Медведєв запропонував висунути на посаду глави держави на наступних президентських виборах кандидатуру нинішнього прем'єр-міністра Путіна.

У Росії дуже специфічна система. Ця модель тандему виникла тому, що Путіну треба було вирішити проблему з двома термінами президентства. Російська держава не хотіла йти на запровадження відвертої авторитарної моделі. Треба було продемонструвати, хоча б ззовні, повагу до тих положень, які є в їхній Конституції. І вони знайшли вихід саме у вигляді моделі тандему з ключовим елементом у ньому - Путіним.

В Україні, зокрема у Партії регіонів, є прихильники цієї російської моделі керованої демократії. Багато хто з впливових "регіоналів" цього навіть не приховує.

Наприклад, той же Рибак. Вони не хочуть білоруської моделі, тому що це означатиме ізоляцію від Заходу - Європи. Януковичу подобається бувати на засіданнях Генеральної асамблеї ООН, спілкуватись з європейськими колегами, бути у так званому глобальному VIP-клубі політичних лідерів. Він не хоче стати ізгоєм.

Питання тут полягає в іншому: чи можна взагалі організувати сценарій керованої демократії в Україні?

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Политика Кремля относительно Украины будет агрессивнее

У Росії ця модель базується на "нафторублях" - валюті, яка дозволяє застосовувати певні соціальні ресурси: і багаті багатіють, і в той же час російський плебс підгодовують. У нас такого соціально-фінансового ресурсу немає.

Слід також враховувати специфіку нашої регіонально-політичної та соціокультурної структури. Йдеться про змагання представників різної української ментальності: людина, яка спирається на Схід України, як правило, не підтримується у Центрі та на Заході нашої держави, і навпаки. Цього нюансу немає в Росії.

Висновок напрошується сам: звісно, у нас можуть бути спроби побудувати політичну модель, схожу на російську. Але навряд чи вони будуть успішними.

У нас не може бути лідера, який би мав популярність на рівні 70% і більше. Це й стримує від реалізації російського сценарію. Можна точно сказати, що "регіонали" будуть працювати на те, щоб у 2015 році Янукович був переобраний президентом.

Сейчас вы читаете новость «Рейтинг Януковича не дозволить повторити в Україні російський сценарій». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть