Ексклюзивы
суббота, 13 августа 2011 14:55
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Объединения оппозиции не будет

Не вірю в об'єднання опозиції, тому що інтереси Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка є об'єктивно конкурентними. В даному випадку максимально, що можливо на найближчу перспективу, - це координація дій. Арсеній Петрович хоче просто скористатися нинішньою ситуацією і зробити електоральний прорив. Його багато хто підозрював у симпатіях до влади, що він є ледь не її таємним агентом. Тому і вирішив продемонструвати свою радикальну опозиційність. Більш того, він фактично пропонує послуги адвоката Тимошенко. Попри це Тимошенко і Яценюк є конкурентами.

Під час виборів опозиція може координувати зусилля та оголосити своєрідний пакт про ненапад. Адже реальними конкурентами на виборах будуть не опозиція та влада (вони ідеологічні опоненти), а опозиційні партії між собою. Якщо буде ухвалений законопроект Олександра Лавриновича про змішану систему виборів народних депутатів, тоді треба буде координувати діяльність в питанні визначення єдиних кандидатів від опозиції у мажоритарних округах. Це є завданням максимум. Проте дуже сумніваюся, що навіть цього вдасться досягнути, тому що та ж "Свобода", яка має значну підтримку по Україні, буде висувати своїх кандидатів. Якщо "Батьківщина" запропонує свою кандидатуру, то "свободівці" можуть не погодитися і запропонувати власного претендента, причому з шансами на перемогу. Тому теоретично це можливо, але практично досягти такого результату буде надзвичайно важко.

У разі ухвалення законопроекту Лавриновича блоки будуть заборонені. А щоб Яценюк розчинився в "Батьківщині", чи навпаки, я в це не вірю. Навіть якщо блоки не заборонять, таке об'єднання малоймовірне. Постане проблема розподілу місць у списках, умов об'єднання. Найкращий час для об'єднання - це після виборів, коли можна буде об'єднатися в парламентську коаліцію. Якщо навіть таке об'єднання станеться, то результат опозиційних сил буде меншим ніж, якщо б вони йшли поодинці. Частина виборців Яценюка, особливо з нестійких, не захочуть голосувати за Тимошенко, а виборці Тимошенко - відповідно за Яценюка. Це ті люди, які голосують за менше зло. В цьому разі неминучою є втрата частини виборців, які можуть піти, наприклад, до Віталія Кличка. А от малі партії, наприклад, Миколи Катеринчука і Анатолія Гриценка мають приєднуватися до великих гравців, щоб не розпорошувати електорат.

Що стосується бойкоту виборів Яценюком, то це PR-гра. Це має продемонструвати радикальність Яценюка, а також додатково привернути увагу до його персони. Однак дуже сумніваюся, що бойкот відбудеться. Бойкот виборів це дуже складна стратегія, але не дуже ефективна. Зазвичай, на бойкот ідуть в тих випадках, коли шансів на успішний результат немає. Це такий собі жест відчаю, кидок на амбразуру. Не думаю, що у "Фронту Змін" та "Батьківщини" зовсім немає шансів на виборах. Крім того, якби у нас був поріг явки на виборах, то бойкот мав би сенс. Якщо проголосують дві особи у всій країні, то вибори будуть вважатися дійсними.

У будь-якому випадку можливий бойкот не буде тотальним. Та ж "Свобода" візьме участь у виборах. Варто звернути і увагу на реакцію опозиції на арешт Тимошенко. Усі як один підтримали екс-прем'єра і виступили з критикою її арешту, але інші пропозиції були різними.

Так, "Наша Україна" вимагала проведення дострокових виборів, Яценюк сказав про бойкот виборів. Відповідно, ця ініціатива втратить сенс.

Сейчас вы читаете новость «Объединения оппозиции не будет». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

21

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть