Ексклюзивы
понедельник, 02 июля 2012 17:16
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Обіцянками відкласти мовний закон до осені розслаблюють опозицію

У понеділок, 2 липня, спікер Володимир Литвин заявив, що розгляд мовного законопроекту відклали на осінь. Йдеться про його позицію, а не про рішення Верховної Ради. Це не одне й те ж.

Після оголошення Литвина лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що голосування може відбутися поточного тижня. Він правий. Все залежатиме від того, що вирішить не керівництво парламенту, а люди у вищих партійних кабінетах Партії регіонів. Там, де засідає Андрій Клюєв.

Питання стоїть не в тому, голосувати законопроект чи ні. Це вирішено. Треба лише з'ясувати коли. Зараз в оточенні президента йде боротьба щодо ставлення до цього законопроекту – чи варто його розглядати, чи краще не провокувати ситуацію і відкласти. Є підходи тактико-стратегічні. А от на Банковій в Адміністрації як раз є противники цього, зокрема Ганна Герман. Можливо, там є й інші персони із таким ставленням.

Скоріше за все, буде спроба проголосувати закон цього тижня. Тоді заяви про його відкладення розглядатимуться як тактичний прийом, аби розслабити опозицію і не збурювати ситуацію.

Казатимуть: "Хлопці, не хвилюйтеся, зараз ми не будемо ставити на розгляд, повернемося потім". Це буде приблизно такою ж грою, як під час голосування документу в першому читанні – давали одну інформацію, але діяли інакше.

Хоча не варто виключати, що питання перенесуть на осінь, аби повернутися до нього під час парламентської виборчої кампанії. Від цього можуть отримати більше ефекту.

До законопроекту поправок більше двох тисяч. За день-два їх можуть розглянути, а потім прийняти в цілому. У парламенті в такому разі можливі протистояння. Для опозиції це вже питання принципу. Не стільки в тому, аби зупинити цей законопроект, а в тому, щоб продемонструвати готовність до боротьби.

Вони не можуть повторити ганебну ситуацію із першим читанням. Якщо ще раз здадуть цей закон і не продемонструють здатність боротися, втратять значну частину своїх потенційних виборців. Навіщо голосувати за людей, які не здатні захищати свої програмні позиції?!

Якщо говорити про реакцію людей, то частина суспільства буде критично сприймати цей закон. Тому виникне конфлікт інтересів правлячої партії, яка зацікавлена в цьому документі, і президента, який виступає від імені держави. Для нього не вигідно, аби законопроект збурював та розколював суспільство.

Як поєднати ці дві позиції, адже для Януковича Партія регіонів теж не чужа? Під час виборів використати мовний закон на повну котушку, а після їх проведення – нейтралізувати його рішенням того ж Конституційного суду. Така історія вже була із законом про червоний прапор. Щось подібне може бути і в даному випадку.

Сейчас вы читаете новость «Обіцянками відкласти мовний закон до осені розслаблюють опозицію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть