Ексклюзивы
суббота, 15 июня 2013 11:09
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Яценюк погодився на об'єднання "Батьківщини", бо хоче заручитися підтримкою Тимошенко у 2015 році

У суботу на Михайлівській площі опозиція офіційно оголосить про результати з'їзду партії "Батьківщина". 14 червня на з'їзді відбулося об'єднання найбільшої партії з іншими, зокрема "Фронтом Змін" Арсенія Яценюка. Також до "Баткьівщини" влилися члени Партії "Реформи і порядок" (ПРП). Об'єднатися з партією "Батьківщина" виявили готовність тільки три з семи партій, які дали таку обіцянку напередодні парламентських виборів 2012 року. "Громадянська позиція", "За Україну!" і Європейська партія не брали участі у суботньому з'їзді, а Народний рух України вибрав для злиття іншу політичну силу.

Ситуація з Анатолієм Гриценком чи Вячесловом Кириленком (лідерами партій "Громадянська позиція та "За Україну!" відповідно. - ред.) була зрозуміла ще задовго до цього об'єднавчого з'їзду. При чому, з обох боків. Головною рушійною силою об'єднання виступали з одного боку "Батьківщина", з іншого — Яценюк. І йшлося саме про їхнє об'єднання у першу чергу. Також давно вже треба було вирішити питання з ПРП. Бо воно також розглядалося як органічна складова такого об'єднання. Я навіть не розумію, чому раніше не було вирішене питання включення в "Батьківщину" Сергія Соболєва та товаришів.

А от і Гриценко, і Катеринчук,і Кириленко не дуже то й хотіли об'єднуватися. Це було помітно і очевидно, навіть коли тільки виникла ідея створення єдиної партії. Жодного ентузіазму з їхньої сторони не було. І, я так розумію, як сказав Гриценко, що особливо їх і не запрошували. Тобто, у "Батьківщині" розуміли, що вони не дуже хочуть об'єднуватися і боялися, що це затягне перемовини, створить якісь перешкоди. Тому їх особливо не запрошували. Саме тому ми бачимо таке часткове об'єднання.

Коли відбувався довиборчий процес об'єднання, у кожного з них були свої інтереси. У Катеринчука, за його словами, були особисті домовленості з Тимошенко, але врешті він пройшов по мажоритарному округу, а не по списку. Для Гриценка було дуже важливо пройти, тому він і підтримав ідею об'єднання, але далі вже після виборів ми побачили загострення його стосунків із Яценюком. Можливо, якби не було цього загострення, то зараз все було б інакше. Гриценко — непроста людина. Він чесний політик, принциповий. Але на сьогодні головна перешкода — це стосунки між Гриценком та Яценюком. Вони один одного не дуже сприймають.

Для Кириленка участь в об'єднаній опозиції була такою собі умовою виживання. А далі він, думаю, сподівається на те, що вдасться і самостійно рухатися вперед. Думаю, що його особисті амбіції у цьому випадку переважають здоровий глузд. Навряд чи за цим є перспектива.

Водночас, це об'єднання, де кожна зі сторін має свої егоїстичні інтереси. Яценюк завдяки об'єднанню хоче отримати керівний статус у партії "Батьківщина", хоче взяти під контроль цю партію, хоча б частково. І головне, він завдяки цьому хоче отримати шанс на те, щоби стати єдиним кандидатом від опозиції. Він буде за це боротися і йому потрібне лідерство у "Батьківщині". Він хоче виглядати, як певний спадкоємець Тимошенко, такий собі принц, який представляє її інтереси. Але для цього йому потрібно заручитися підтримкою самої Тимошенко і тому він відгукнувся на це об'єднання. А сама Тимошенко, коли висувала цю ідею (а це давня ідея об'єднання всіх опозиціонерів в одну партію), сподівається, що коли вийде із в'язниці, то очолить цю велику об'єднану партію. Крім того, для неї таке об'єднання — це спосіб виживання і концентрація ресурсів. Вона завжди була прихильником великих форматів.

Щодо ситуації у новій, об'єднаній партії, то Турчинов, чи ті члени "Батьківщини", які не довіряють Яценюку, а таких досить багато, будуть змушені погодитися на це злиття, тому що у будь-якому разі потрібні гроші для виживання партії. Наскільки розумію, вони сподіваються, що Яценюк з Мартиненком ці гроші принесуть.

Сейчас вы читаете новость «Яценюк погодився на об'єднання "Батьківщини", бо хоче заручитися підтримкою Тимошенко у 2015 році». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть