Ексклюзивы
пятница, 30 сентября 2011 11:32
Дмитро Гудима
Дмитро Гудима
Адвокат, координатор громадської організації "Гармонія та порядок"

Янукович хоче декриміналізувати те, чим сам займається

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності)" є достатньо різноплановим, оскільки ним пропонуються зміни не тільки до Кримінального кодексу, але і до інших — кримінально-процесуального, митного, кримінально-виконавчого, про адміністративні правопорушення, а також до закону "Про міліцію". Тому всі наслідки його прийняття спрогнозувати достатньо складно.

У пояснювальній записці до вказаного проекту, підписаній радником президента Андрієм Портновим, зазначено, зокрема, що прийняття цього Закону сприятиме підвищенню стандартів гуманізму щодо регулювання питання притягнення до відповідальності за скоєння правопорушень у сфері економіки та господарської діяльності, а також забезпечить додаткові надходження до Державного бюджету України.

Однак, як видається, дбаючи про такі надходження, влада може допомогти тим, хто системно скоює правопорушення у вказаній сфері. Так, пропонованим законопроектом повністю скасовується кримінальна відповідальність за низку діянь у сфері господарської діяльності, які нібито вже втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатньої для переслідування їх у кримінальному порядку. Мова йде, зокрема, про контрабанду товарів, історичних цінностей, стратегічно важливих сировинних товарів, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за межі України. У разі прийняття вказаного Закону, якщо особа якимось чином незаконно ввезла на територію України, наприклад, партію побутової техніки чи мобільних телефонів, складу злочину у її діях не буде. А у наших супермаркетах та салонах половина таких товарів неліцензована, тобто контрабандна. Тепер це не треба буде приховувати. Головне — пройти митницю. А це вже питання до влади. Кримінальну відповідальність збережено тільки за контрабанду культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів, а також для спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

До діянь, які більше не вважатимуться злочинами, потрапили також порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг, зайняття забороненими видами господарської діяльності, ухилення від повернення виручки в іноземній валюті, незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків, порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків, незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма, фіктивне банкрутство, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконні дії у разі банкрутства, розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску, обман покупців та замовників, фальсифікація засобів вимірювання, примушування до антиконкурентних узгоджених дій, незаконні дії щодо приватизаційних паперів, недотримання особою обов'язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання.

Тільки побіжний погляд на перелік цих діянь, які поки що визнаються у Кримінальному кодексі злочинами, дозволяє припустити, що їх декриміналізація може сприяти, наприклад, появі на ринку більшої кількості виробів із неякісного золота, інших цінних металів, банкрутствам підприємств, які займались відмиванням брудних грошей, недотриманням умов приватизації, на які особа давала згоду, отримуючи у власність державне чи комунальне майно тощо.

Тому, узагальнюючи все наведене та не вдаючись у всі деталі законопроекту, мені видається, що пропонована "гуманізація" юридичної відповідальності має зумовити серйозну дискусію у суспільстві. Адже, як відомо, за кожним актом будь-якої влади приховується певний інтерес. І не завжди цей інтерес є суспільно значимим, а може бути і приватним, у якому особисто зацікавлені особи чи ті, хто їм сприяють, намагаються подати як загальний. Інакше кажучи, можновладці хочуть декриміналізувати те, чим самі займаються.

Сейчас вы читаете новость «Янукович хоче декриміналізувати те, чим сам займається». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть