Ексклюзивы
пятница, 31 января 2014 13:17
Брати Капранови
Брати Капранови
Письменники, видавці, громадські діячі

Кожен регіон дозрів до свого повстання

Після протистояння на Грушевського почали підніматись і люди в регіонах. Хвиля захоплень ОДА мітингувальниками охопила Україну 23 січня. Активісти захопили будівлі адміністрацій у низці міст: Львові, Рівному, Івано-Франківську, Тернополі, Хмельницькому, Сумах, Черкасах. У деяких з них міліція протидіяла наступу активістів та витіснила їх із приміщення.

Насправді розвиток ситуації та активність в регіонах є запорукою сьогоднішньої територіальної цілісності України. Тому що громадянське суспільство повстало по всій країні. Тут варто наголосити, що Україна будувалась, як громадянський, а не політичний проект. Тому при повній імпотенції у вертикалі, у нас виникло дуже структуроване внизу громадянське суспільство.

Є такий принцип, що коли хочеш підігріти казан, то треба гріти його знизу. Якщо гріти зверху, то витрачаєш забагато енергії, і при цьому маєш нульовий результат. Те саме з побудовою країни. Вона будується знизу. І це наше найбільше благо - коли регіони проявляють таку активність.

Так, щодо форм протесту, які там виникають ми можемо висловити і мати мільйон претензій. Хтось хоче, щоб стояли, хтось хоче, щоб танцювали, штурмували, або ж убивали. Але нас більше турбує не форма протесту, а сам факт. Критична маса людей, які виходять і нарешті налаштовані на захист територіальної цілісності.

Чи буде протест поширюватись, важко сказати. Проте в кожному регіоні буде зроблено максимально із того, що взагалі може бути зроблено на цей момент. Кожен регіон дозрів до свого рівня, до свого повстання. Наприклад, ті самі "тушки" є в певних регіонах, а в певних їх не приводять, бо немає. Те саме стосується і кількості людей, які активно хочуть протестувати.

Окрім того, зауважу, що також дуже цікавий та перспективний є відсоток пасивного спротиву.

Тобто мова йде про кількість людей, які не готові вийти на вулиці, але готові підтримати спротив, коли ситуація критично розвиватиметься.

До речі, й Донецьк не мовчить. Ми є організаторами Всеукраїнського форуму євромайданів. І донецька делегація там теж є. Просто у них складна ситуація в місті. Там не так багато активних людей, які протестно налаштовані. Проте пасивний протест там дуже потужний.

Мовчазна підтримка досить помітна. Насправді і Севастополь, Сімферополь, Ялта також мають свої євромайдани. Так, це не Київ, це без барикад. Там протест має форму регулярних зібрань та перманентних протестів. Всюди є нормальні люди, які протестують. Зараз нормальна людина не може не протестувати. Бо мова йде про її власне майбутнє.

Дехто вважає, що повстання в регіонах можуть призвести до розколу країни. Як на мене, то немає передумов для цього. Саме географічне охоплення Майдану показує, що нічого у них (влади - ред.) не вийде. Нинішнє керівництво готове закріпитись де завгодно, бо не хоче втрачати владу. Вони думають: "Хіба що трохи відхопити, хоча б півкраїни, ну хоча б область".

Ще один важливий чинник не дає їм розірвати країну. "Донецьким" доведеться повертатись до Донецька, кидати свої маєтки і повертатись до териконів. А їм цього дуже не хочеться.

Сейчас вы читаете новость «Кожен регіон дозрів до свого повстання». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть