Ексклюзивы
четверг, 13 марта 2014 16:04
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Острів Великодня

Мій приятель, поет Мата-уїроа Мануель Атан з острова Пасхи, тобто Великодня, у Тихому океані й великий борець за незалежність свого народу від чилійських колонізаторів, днями запросив мене на їхній національний марш за незалежність Рапа Нуї від Чилі. Так називається їхня земля — Рапа Нуї. І невідомо, до речі, чи "острів Великодня" для Рапа Нуї — це не те саме, що й "Малоросія" чи "Хохляндія" для нас.

У них там теж завзята боротьба за незалежність. Сподіваюся, Мато, шини ви не палите, снайпери у вас не стріляють, коктейлі Молотова не горять, армію "Восток" не вводять… Але все одно — боротьба. І якось так захотілося солідаризуватися з ним. Цікаво було б його запитати:

— Чоловіче, а там вас у фашизмі, антисемітизмі, нацизмі не звинувачують? Не називають увесь народ "кровожадными бендеровцами"? А "Правий сектор" у вас єсть? А тітушки з льодорубами? А мороз мінус 27 і нестача дров? А газ "Терен"? А снайпери вас не вбивали? А машини вам не палили? А бітами вас б'ють? А канали "Россия 1" і "Раша Тудей" у вас показують? А президент Чилі такий самий кровожерливий параноїк, як Путін, і такий самий захланний дебіл, як Янукович?

От цікаво, що б він мені відповів?

Хоча це також боротьба. Я ж так само нічого не знаю про їхню боротьбу. Точно знаю тільки про нашу. А тут раптом Рапа Нуї хоче свободи від Чилі. Я би порадив Маті. Обов'язково порадив:

— Чоловіче, скільки там того Чилі? Худа глиста вздовж тихоокеанського берега. Плюс великий — солідна відстань водою до метрополії. Вигнали свого Януковича, поставили барикади на в'їзді, вимкнули вогні аеродрому, запровадили свою валюту, зібрали гвардію, попросили визнання у світу через місяць. От і вся боротьба. Якщо треба, ми вишлемо до вас кілька сотень само­оборони Майдану. Відпочинуть хлопці.

Але в Мати своя боротьба, і він не потребує моїх порад. Йому потрібна моя солідарність. Ну що ж, він її матиме.

Сейчас вы читаете новость «Острів Великодня». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть