Ексклюзивы
среда, 21 декабря 2011 15:38
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Диво

Буває, б'єшся над загадкою все життя — і жодної притомної відповіді не знаходиш. Є в мене така загадка. Коли моя бабуся ще жива була, я ніяк не наважився в неї запитати. А тепер пізно.

Хоронили ми нашого дідуся. Після довгих років паралічу та склерозу його смерть у певному сенсі стала полегшенням. Особливо, звісна річ, для нього — втомленого від вутлої і негодящої людської оболонки. По-друге, звісно, для бабусі, в якої він мимохіть крав життєві сили.

Надворі стояло спекотне літо і пізній совдеп. Хоронили ми старого комуніста, тому прийшлі звідусюди богомільні родичі ніяк не могли розвернутися зі своїми традиційними ритуалами. Все, на що вистачило бабусі — під червону кірку партквитка покласти йому натільний хрестик. Ні панотця, ні півчих — казенна панахида, поминки в їдальні "Золота рибка". Таким був план.

І от коли вже ми його везли "пазиком" на цвинтар, я почув і побачив те, що досі не дає мені спокою. Ми сиділи на дерев'яних лавках навколо відкритої труни, в якій лежав 81-річний дідусь — із вигладженим обличчям і без жодної сивої волосинки на чорній, як смола, голові. Сиділи і кожен переживав щось дуже спільне для всіх нас. У такі моменти всі родини стискаються, як пружина. Справа серйозна: один із нас їхав на той світ.

Дружина на коротких кілька хвилин стала йому матір'ю

Раптом досі спокійна бабуся зірвалася. Це було щось схоже на тихий екстаз, щось сокровенне й настільки щемке й дивне, що я ніколи не міг пояснити. Вона нарешті заплакала, почала гладити чоловіка по голові і промовляти одну на весь Усесвіт фразу:

— Куди ж ти, дочку мій, дочку мій…

Це тривало якихось кілька хвилин: "Дочку мій, дочку мій…" і сухий, тихий плач. З якихось непояснимих причин дружина на коротких кілька хвилин стала йому матір'ю. І так було світло від цих слів, цієї повної нісенітниці, цієї світлої журби, яка досі мені здається великим дивом, дарованим добрим людям цієї землі.

Сейчас вы читаете новость «Диво». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть