Ексклюзивы
понедельник, 04 ноября 2013 11:13
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Політтехнолог, директор PR-групи Polittech

Сало підкорюватиме Галичину для Януковича

У четвер президент Віктор Янукович призначив Олега Сала губернатором Львівщини. Перед цим Янукович іншим указом звільнив Віктора Шемчука з цієї посади. Відомо, що у листопаді 2005 року проти Сала були порушені 2 кримінальні справи: "Перешкоджання здійсненню виборчого права з використанням службового становища" і "Зловживання владою або службовим становищем". Але Печерський райсуд Києва прийняв рішення припинити кримінальні справи "У зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину".

Це вже шостий губернатор в Галичині за президентства Віктора Януковича. Вся ця "кадрова чехарда" пов'язана з тим, що президент не може остаточно визначитися, чи йому ставити жорсткого керівника на область, чи такого, що буде мати компроміс з місцевою елітою. Тому що це занадто складний регіон. Шемчук — попередній губернатор, колишній прокурор Криму - був малопомітним, а це означає, що він намагався шукати компроміс з обласною радою, де абсолютна більшість є опонентами президента. На відміну від Горбаля, якого відправляла у відставку облрада (вона йому висловлювала вотум недовіри — gazeta.ua), Шемчук все-таки шукав компроміс, але очевидно, що це стало головним мінусом в очах президента і він вирішив, що йому потрібен більш жорсткий керівник, який забезпечить результат на президентських виборах.

Принципова відмінність Олега Сала полягає в тому, що 10 років тому він працював в інших умовах. Все таки адміністративна вертикаль Кучми була на кілька порядків сильніша і крім того опоненти Януковича тримають сьогодні фактично всю вертикаль місцевого самоврядування. Тому в Сала не вийде жодним чином змінити ситуацію в області. Я навіть прогнозую, що, можливо, опоненти Сала будуть діяти на випередження. Вони на відкритті сесії обласної ради можуть йому винести вотум недовіри і відправити у відставку на самому старті кампанії. Аж занадто це одіозна фігура і це було видно по сприйняттю з боку місцевих журналістів. Сала чекають дуже непрості часи. Я не пам'ятаю ні одного губернатора, якого б так негативно, з криками "ганьба" на призначенні хтось зустрічав.

Головні функції, які ставилися перед Салом, це розібратися в опонентах президента і вибудувати ефективну вертикаль під президентську кампанію. Сьогодні кожен губернатор сприймається як керівник виборчого штабу області. І от Сало якраз має стати таким керівником. Але якщо він продовжить ту лінію, яку він проводив 10 років тому, то навряд зможе виконати поставлені завдання.

Ще є кілька губернаторів, чий статус може змінитися. Це губернатори Харківщини, Дніпропетровщини, Криму. Дивляться на рейтинг економічного розвитку області. Ті, де є найгірші показники, потрапляють у зону ризику. Це офіційний рейтинг, який складається щорічно. І, плюс, сьогодні при призначенні береться до уваги такий критерій від Партії регіонів - скільки цей губернатор зміг мажоритарників від Партії регіонів чи провладних незалежних кандидатів завести на останній парламентській кампанії.

Сьогодні будуть уважно стежити за Тулубом (губернатор Черкаської обл.), за Присяжнюком і за Кругловим (губернатор Миколаївської обл.). Якщо Круглов програє вибори, то президент його відправить у відставку. Президент скаже: який в тебе авторитет, якщо ти в своїй області не зміг виграти мажоритарну кампанію? Тобто він або виграє і виходить, або програє і його знімають з губернаторства. Те ж саме стосується Присяжнюка і Тулуба. Вони повинні забезпечити Януковичу результат в своїх областях.

Сейчас вы читаете новость «Сало підкорюватиме Галичину для Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть