Ексклюзивы
вторник, 15 мая 2012 14:19
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Політтехнолог, директор PR-групи Polittech

Яценюк взяв за приклад передвиборчу стратегію Ющенка

Автор: Фото: Сергей Старостенко
  Арсеній Яценюк виголошує промову під час Форуму об'єднаної опозиції у суботу, 12 травня 2012 року
Арсеній Яценюк виголошує промову під час Форуму об'єднаної опозиції у суботу, 12 травня 2012 року

Арсеній Яценюк — гідний учень попереднього глави держави. Організація Форуму об'єднаної опозиції дуже сильно нагадала початок президентської кампанії Віктора Ющенка на Співочому полі влітку 2004 року. Тоді саме стартувала його кампанія. Зараз у опозиції це виглядало не стільки як Форум об'єднаних сил, скільки як початок президентської кампанії Яценюка.

Яценюк не даремно взяв за приклад кампанію екс-президента, адже Ющенко не просто сам формував свою кампанію. Йому тоді писали її професійні американські політтехнологи. Те, що Ющенко робив, і те що намагався робити зараз Яценюк — це нормальна американська практика. Скликається партійний з'їзд, на якому висувається кандидат на президентські вибори. Такі з'їзди передбачаються як велике шоу з елементами певної театральності. Цей матеріал знімається і потім використовується в рекламних роликах. Співоче поле Ющенка пізніше розтиражували на великій кількості постерів, плакатів, біл-бордів, зняли велику кількість рекламних відеороликів.

З точки зору шоу, все було непогано. Щоправда, менше людей, тому що Ющенко зібрав на Співочому полі 50 тисяч, а Форум опозиції тільки 3 тисячі. Але не важко зробити картинку так, щоб на екрані виглядало, ніби там 50 тисяч людей.

Інша справа, що методи, які озвучили на Форумі багато в чому ідеологічно порожні. На жаль, опозиція нічим не відрізнилася від влади, яку звинувачує в популізмі. Натомість від неї чекають більш змістовних речей. А вийшло так, що вони скотилися знову у популізм: забрати власність у Януковича, олігархів; скасувати Податковий кодекс, хоча бізнес уже працює по ньому. Вони знову нічого нового не запропонували, а лише хочуть все скасувати. Як зроблять, коли прийдуть до влади, невідомо.

Люди вірять в такі обіцянки все менше і менше. Опозиції доведеться доводити все конкретними справами. Громадяни вимагають саме реалізації і дуже мало їх цікавить загальна логіка. Наразі кампанія вже розпочалася і опозиція діє за логікою "чорне і біле": чорне - це Янукович і всі, хто навколо нього, а "біле" - це тільки вони самі, "хто не з нами — той за Януковича". Відповідно, там і Королевська, і "УДАР" Кличка і всі інші — це все пропрезидентські сили.

Важко уявляю, як ця логіка буде працювати. Адже в суспільстві немає поляризації. Інша річ, що до цієї поляризації можуть призвести якісь штучні речі — надзвичайні і радикальні. Наприклад, вбивство лідера опозиції. Не дай Боже, щось станеться із Тимошенко у колонії, це призведе до страшної радикалізації. Тоді цей сценарій можливий. Це справді збудить суспільство. Якщо це станеться, тоді кампанія відбуватиметься за правилами опозиції. Поки що цього немає, хоча певні сигнали помітити вже можна.

В кампанії 2004 року такої радикалізації не було до того моменту, коли нібито отруїли Ющенка. Тоді відбулася дуже жорстка поляризація і Ющенко вийшов вже як міфічний герой. А коли кампанія стає міфологічною, боротися із нею жодним чином неможливо. Людина вже не реагує на інші сигнали, на компромати тощо. Вона діє за логікою міфу: є добрий герой і є лихі сили, посіпаки та інші.

На цей момент можна передбачити, що об'єднані "Фронт Змін" та "Батьківщина" отримають по списках до 100 мандатів і в округах ще близько 20-25. Кличко, у свою чергу, може набрати 35 мандатів. По мажоритарній частині у нього буде мало — близько 5. ВО "Свобода" візьме близько 5 мажоритарників і 20-25 проведуть по списку. Загалом ми маємо 190-200 осіб. Це все одно нічого не визначить. До того ж, однозначно будуть "тушки". І найбільше цих тушок буде у Кличка і в об'єднаному списку "Батьківщини" та "Фронту Змін". Тож одразу можна відмінусувати 50 людей. У підсумку опозиція матиме те саме, що і зараз — 150 мандатів.

7 головних завдань, що визначили на Форумі об'єднаної опозиції:

  • замість Податкового кодексу, "який душить підприємців", прийняти новий – Кодекс економічного зростання
  • встановити новий реальний прожитковий мінімум
  • провести антикорупційну люстрацію
  • провести реформи прокуратури і правоохоронних органів
  • замінити дорогий російський газ власними ресурсами
  • усунути кримінально-олігархічний режим Януковича
  • поставити владу під контроль суспільства
Сейчас вы читаете новость «Яценюк взяв за приклад передвиборчу стратегію Ющенка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть