Ексклюзивы
четверг, 13 июня 2013 13:38
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

Українське суспільство проходить підготовчий етап до активних протестів

В Україні динамічно зростають протестні настрої — це закономірний наслідок поведінки правителів.

Проблема у тому, що вони б могли робити все те, що роблять сьогодні, проте надаючи цьому більш шляхетних форм. А вони поводяться цинічно. Це не може подобатися виборцям, які живуть у вільній країні.

Якщо нічого не зміниться, то кількість готових до активного протесту людей точно не зменшуватиметься. Якщо ми подивимось на результати соціології, то протестні настрої зростають не лише в центральних та західних регіонах, але й у південних і східних. Це також показово.

Те, що ми бачимо сьогодні — радше етап підготовки до активний дій, які за сприятливих обставин та відповідного приводу зможуть трансформуватись у активні заходи громадської непокори.

Згідно із дослідженням "Демініціатив" та центру Разумкова, 25,5% українців вважають, що найближчим часом у їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення рівня життя або з метою захисту своїх прав і свобод. Вважаю, що ця цифра є цілком ймовірною, показник може відображати рівень протестних настроїв в Україні. Він може бути ще вищим.

Попри те, що рівень таких настроїв високий, це лише пасивний протест. Українці зараз (тим паче, якщо взяти до уваги, що ми входимо в літній сезон, який ніколи не характеризувався високою політичною активністю), зважаючи на високий рівень несприйняття дій нинішньої влади, все ж таки не можуть перейти до активного протесту.

Окрім того, абсолютно закономірно, що найбільше очікують масових виступів в центральному регіоні — 35% респондентів, і значно менше у південному та східному — 17%. У південних та східних регіонах кількість прихильників Партії регіонів відносно більша, ніж в інших областях України. Відповідно, і рівень протестних настроїв там нижчий.

Очікувано, що найбільш налаштованими на участь в акціях протесту є виборці ВО "Свобода" - 52%. Велика кількість налаштованих на протест і серед виборців ВО "Батьківщина" — 41%. В "УДАРу" — 35%, що зрозуміло і без результатів соціологічних досліджень. Очевидно, що найрадикальніші суспільні елементи готові голосувати за партію "Свобода".

Все ж таки, за півроку кількість українців, готових йти на протести, збільшилась. Причини безпосередньо полягають у брутальній поведінці влади. Окрім того, швидкий розвиток інтернет-комунікацій сприяє цьому, бо виборці стають більш обізнаними, і їх не так легко вже обманути.

Варто зауважити: 34% респондентів, для яких не існує жодних факторів, які можуть спонукати вийти на акцію протесту — достатньо низька цифра. Якщо в Україні дві третини громадян за тих чи інших обставин не виключають для себе такої можливості - це вже тривожні сигнали для нинішньої влади. Ми можемо йти від зворотнього та сказати, що дві третини України готові вийти на вулицю. Тобто пожежа може спахнути швидко і поширитися на велику частину суспільства дуже швидко. Це дуже високий показник протестної налаштованості суспільства.

Сейчас вы читаете новость «Українське суспільство проходить підготовчий етап до активних протестів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть