Ексклюзивы
понедельник, 07 апреля 2014 13:59
Андрій Окара
Андрій Окара
Політолог

У сепаратистів є два сценарії: федерація або Новоросія

6 квітня Східною Україною прокотилася хвиля сепаратистських виступів. Зокрема, у Донецьку, Луганську та Харкові сепаратисти робили спроби та захоплювали Облдержадміністрації, встановлювали прапори Росії та поводились загалом агресивно. Сьогодні, 7 квітня у Донецьку купка сепаратистів оголосила про створення "Донецької республіки". Рішення, нібито, було ухвалене позачерговою сесією ОДА. Пізніше сепаратисти звернулися до президента Росії з проханням ввести війська у Донецьк.

Коли відбувається така повномасштабна політична гра, зрозуміло, що є багато суб'єктів, яким це вигідно. У даному випадку за цими подіями не може не стояти Ринат Ахметов. Однозначно, що це все координується з одного центру, і цей центр - не в Україні. Ці події готувались не менше, ніж останні два тижні. Зараз настав момент істини для всіх.

Думаю, що на Донбасі сценарій планується відмінний від кримського. За останній час в світі змінилася реальність. Воювати бажаючих немає. Існує два ймовірних сценарії для Сходу України. Перший - федералізація України. Другий - проголошення Новоросійської держави: Донбас, Луганськ, Харків і Одеса. Але однозначного розуміння у тих, хто цим займається, немає. Є поки що боротьба альтернативних сценаріїв.

У Рината Ахметова є ціль - зберегти свій бізнес і втримати позиції. Щоб зберегти свої золоті "батони", він готовий на все. Судячи з усього, його переговори на північ від України мали певний результат.

В української влади зараз є проблеми тактичні, а є проблеми стратегічні. До тактичних проблем відносяться питання, як повернути собі урядові будівлі в обласних центрах. Думаю, що відбивати їх не треба. Потрібно поки що блокувати людей там, але зробити інфільтрацію і перекрити їм засоби комунікації. Але в жодному разі не стріляти. Бо якраз цього і чекають "зелені чоловічки" за недалеким кордоном.

Друга проблема пов'язана із тим, що центральна київська влада багато десятиліть не вела відповідної програми щодо регіонів. Зараз потрібно вести діалог. Необхідна складна і багаторівнева програма між Києвом і регіонами щодо економіки, гуманітарної політики та проблем, пов'язаних із Другою світовою війною. Адже один із факторів цього інформаційно керованого хаосу полягає в тому, що людям кажуть: "Оце прийшли фашисти, бандерівці, і вони зараз скасують 9 травня". Потрібні чіткі контпропагандистські зусилля.

Один із головних викликів, який сьогодні стоїть перед українською владою, - це широка, адекватна, цілісна концепція Другої світової-Великої вітчизняної війни. Адже уся ця проблематика буде дуже актуальною протягом наступного місяця. Якраз перед Дев'ятим травня це буде головна гармата, з якої інформаційно будуть гатити по Україні.

Сейчас вы читаете новость «У сепаратистів є два сценарії: федерація або Новоросія». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть