Ексклюзивы
вторник, 05 августа 2014 15:09
Андрій Окара
Андрій Окара
Політолог

Донбас активізував сибірських сепаратистів

Події в Україні мобілізували регіональний сепаратизм в Росії. Перш за все сибірський. У цього феномена дуже довга та складна історія. 17 серпня в Новосибірську пройде "Марш за федералізацію Сибіру", основна мета якого - створення Сибірської республіки у складі РФ.

Проблеми із самовизначенням в регіоні виникли давно. Ще в середині 19 століття на сибірських просторах панувала ідея - "хватит кормить Москву". Тоді сепаратистів імперська влада покарала набагато жорсткіше, ніж сьогодні карають українських. Нова хвиля прийшла з Колчаком під час громадянської війни. Уже новочасний етап - 90-ті роки. Саме тоді про себе гучно заявила Уральська республіка. Вдалось навіть гроші надрукувати. Але це сепаратизм, який немав під собою чітко визначеної етнокультурної природи. Як, наприклад, в Татарстані чи на Кавказі. В більше пом'якшеному вигляді до Росії поступово приходить "українські сценарії" про федералізацію. Наслідки усім зрозумілі. Це буде катастрофа. Будь-які заяви про відокремлення є загрозою для існування РФ та владної корпорації Путіна.

Поки що про маштабну підтримку сепаратистських акцій говорити складно. Проте чим більше буде проблем у самій Росії, в загальнонаціональному вимірі, тим більше рух набиратиме обертів.

Мешканці Сибіру переконані, що саме на їхніх землях зосереджені усі багатства Росії, а Москва усе забирає. Мовляв, територія деградує, а китайці наступають з усіх боків. Усі ці страхи можуть вилитись в загальний протест. Проте, не зважаючи на бажання людей, фінансово Сибір сам по собі не зможе існувати.

Загалом, для Росії - це дуже серйозне випробування. Проте тут ситуація відмінна від Донбасу. Йдеться не про відокремлення, а справжню федералізацію і розширення повноважень на місцях.

Окрім Сибіру і Калінінградської області першими в списку "на виліт" - Карелія, Урал, Ростовська область. Окрема тема - національні республіки. Це Поволжжя, Татарстан, Якутія, Саха, Бурятія та Північний Кавказ. Розвиток подій у цих регіонах залежатиме від того, на скільки міцною в Росії залишиться центральна рада. Якщо Путін відійде від влади, то сепаратистські настрої поглибляться. Нині російська політика дуже непередбачувана, оскільки залежить від однієї людини, а не від системних факторів.

Однак внутрішні проблеми Росії навряд чи зуміють відволікти Путіна від України. Адже вони не настільки загрозливі. Можна говорити тільки про перспективу.

Сейчас вы читаете новость «Донбас активізував сибірських сепаратистів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть