Ексклюзивы
четверг, 18 августа 2011 10:36
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Люди більше вірять астрологам, ніж Родіону Кірєєву

Коли відразу п'ятеро астрологів пророкують майбутнє для Юлії Тимошенко, шкодую, що так передчасно помер знаменитий на весь світ восьминіг Пауль. Може, він напророчив би ще точніший результат її справи. Адже, як стає очевидним, юристи, судді, влада й зведення українських законів, включно з Основним, відповіді на це питання не дадуть.

Напевне, народ більше вірить астрологам, аніж Родіону Кірєєву. І будь-який вирок, прочитаний цим суддею, або просто служителем української Феміди, суспільство не сприйме. Якщо абстрагуватися від цього резонансного судового процесу, Україні взагалі потрібен не Кабінет Міністрів, а той же восьминіг Пауль, чи інша тварина-пророк, чи незалежний біоенергетик, здатний сказати, коли в нас почнеться обіцяне покращення життя вже сьогодні. Всі реальні надії на системні зміни, здається, вже поховані, тож лишається шукати їх в ірреальному світі.

Українці за своєю природою такі, що, сходивши з хворим животом до терапевта в районну лікарню, неодмінно потім заплатять за приватний візит у комерційній клініці, аби остаточно закріпити діагноз у ворожки. Саме її висновок котується найбільше, бо медицині, хоч платній, хоч безплатній, довіри менше. Комерційний лікар за гроші знайде в тебе будь-яку болячку, державний – випише на спеціальному рецепті дорогі ліки та отримає за це бонус. Натомість екстрасенс, тим більше порекомендований сусідкою, не обдурить, адже знає правду.

Виникає запитання: чому, в такому разі, міліція не звертається до екстрасенсів, коли ловить чергового маніяка-педофіла, а хапає першого-ліпшого бідолаху, добу катує в відділенні та отримує щиросердні зізнання? Чому, коли в міліції загинув студент Ігор Індило, його батьки та друзі не питали у ворожбитів, що сталося з хлопцем і потім не вимагали покарання на основі цих пророцтв? З рештою, чому біоенергетики не порадять політикам прислухатися до потреб людей та відстоювати національні інтереси України, якщо провидцям так довіряють…

Будучи людиною помірковано забобонною, я з певною мірою поваги ставлюся до тих, кого називають екстрасенсами. Але те, що нормально для мене, громадянина, і те, що в своєму приватному житті я готовий толерувати, в реаліях цілої країни сприймати не готовий. Бо сила та вплив пророків та ворожбиток у державі – яскраве свідчення паралічу всіх без винятку владних та державних інститутів. Президент, уряд, Конституція та Кримінальний кодекс, не кажучи вже про інші закони, в нас просто не працюють. Тому є потреба у втручанні певних вищих сил: мовляв, як не здоровий глузд, то провидіння врятують нас.

Історія хоча б ХХ століття пропонує кілька класичних цьому прикладів. Коли хиталася й деградувала 300-літня російська монархія, імператорський двір поступово заполонили пророки. Спочатку – Митя Козельський, Матрьона-босоніжка, француз мсьє Філіп, навіть такий собі дядя Вася, а потім уже – старець Григорій, він же – Распутін. Під кінець сталінського правління біля Йосипа Віссаріоновича частіше почав з'являтися Вольф Мессінг та інші, менш визначні персонажі. Останні роки Третього рейху в оточенні Гітлера теж помічали провидців. Кінець епохи Брежнєва – час розквіту екстрасенсів, яких влада реабілітувала практично в агонії. Адже в середині 1970-х років за особистим наказом всесильного голови КДБ Юрія Андропова їх "зачистили" як шкідливі елементи. Нарешті, радянська влада загалом померла з появою Кашпировського, Чумака та Глоби. Це я згадую тільки радянські реалії, прикладів значно більше.

Звертання в таких питаннях, як доля Тимошенко чи доля країни, до астрологів, свідчить лише про нездатність чинної влади елементарно та адекватно діяти. Причому – в усіх сферах. І побуду трошки астрологом! – демонструє агонію влади та, відповідно, певні позитивні зміни довкола нас.

Сейчас вы читаете новость «Люди більше вірять астрологам, ніж Родіону Кірєєву». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть