Ексклюзивы
воскресенье, 02 октября 2011 16:49
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Янукович міняє мощі князя на старовинний замок

Кінець вересня ознаменований черговим несподіваним сплеском інтересу президента до національної культурної спадщини. Спочатку Янукович оголошує про свій намір повернути в Україну вкрадені пам'ятки, серед яких - мощі Ярослава Мудрого, а потім обрушується інформація про далекоглядні плани Віктора Федоровича перетворити славнозвісний Підгірецький замок на Львівщині в чергову урядову резиденцію.

Чим загрожує українцям останнє, спрогнозувати легко – втратою чергової пам'ятки історії та архітектури. Звісно, замок тепер напевне реставрують державним коштом, причому – по-дорогому, тобто, по-пацанячому, з золотими унітазами всередині та вертолітним майданчиком перед палаццо. А потім, в дусі неофеодалізму, Янукович, діючи виключно в правовому полі, привласнить його. Причому Ганна Герман, без всякого на те доручення, тут же почне палко доводити: її президент лише час від часу відвідує замок, скромно використовує для покращення іміджу України, і в будь-який момент всім цим може користуватися український відвідувач музеїв. Таким чином, у Віктора Федоровича буде свій приватний Лувр. І те, що палац, у якому за радянської влади зробили туберкульозний диспансер, нарешті може постати з руїн – слаба втіха.

Та якщо з Підгірецьким замком та його перспективами все більш-менш ясно, то довкола згаданих залишків Ярослава Мудрого – суцільний туман. Будь-який грамотний український студент може довести навіть у звичайній курсовій роботі: Віктор Янукович поняття не має, хто такий Ярослав Мудрий і яка його заслуга для країни, яку він через злу гримасу долі очолює. Бо освітній та культурний рівень нинішнього голови нашої держави відповідає хіба що рівню учня початкової школи, і то – загальноосвітньої. Він, по-моєму, цього не соромиться, вертоліт у нього і без освіти є. Єдине, що може знати Янукович про Ярослава Мудрого: той був князем, його поважали і він помер, лишивши після себе мощі, які хтось украв.

Дізнатися про цю історичну особу в інший спосіб, не через шкільну науку, Янукович так само не міг. У молодості майбутній президент напевне тримав у руках дрібні купюри. Але на радянських рублях та троячках, як і всюди скрізь, був намальований Ленін. Коли ввели гривню, Янукович уже обіймав, так само волею долі, досить високу посаду в Донецьку. Ця посада, серед іншого, дозволяла частіше за інших громадян тримати в руках дрібні гроші. Тільки вони – зеленого кольору, називаються доларами і намальовані на них мертві американські президенти. Отже, про те, що Ярослав Мудрий – це бодай чоловік, зображений на купюрах, Віктор Федорович так само не міг знати. Бо гроші, на яких він намальований – це 2 гривні, не той масштаб для такого масштабного діяча.

Чому ж тоді президент так несподівано перейнявся невідомими йому українськими реліквіями, до того ж – вкраденими? Варіантів відповіді може бути кілька. Скажімо, ось такий: Янукович хоче поліпшити своє реноме всередині країни, а для цього нема нічого дієвішого за опікування культурою. Причому в розумінні Януковича – це не зупинити, наприклад, своєю необмеженою владою незаконні забудови, в наслідок чого культурні пам'ятки безповоротно руйнуються, а шукати те, що вкрали та вивезли через те, що музеї та сховища недофінансовуються, не охороняються, здаються в суборенду комерційним структурам, котрі потім витісняють з приміщень музеї тощо.

Або таке: Янукович готовий сприяти поверненню вкрадених та вивезених цінностей, бо йому доповіли, хто вкрав і де вони знаходяться. Крадій чи причетний до крадіжки напевне покараний не буде. Для чого, коли мощі повернулися додому? І тут мимоволі, проти мого бажання, вкотре спливає знаменита історія з документами Львівського архіву, купленими в 2005 році Януковичем за кордоном і урочисто повернутими в Україну. Дуже швидко стало відомо: до зникнення паперів, куплених Януковичем, напряму причетний Дмитро Табачник. Це звідти не менш відомий вислів Бориса Колеснікова про "дешевого клоуна", котрий тільки те й вміє, що тирити музейні цінності. Отже, при величезному бажанні можна припустити: до зникнення і мощів Ярослава Мудрого, і ікони Миколи Мокрого, і решти всього, що має намір повернути країні Віктор Федорович, гіпотетично може бути причетний Дмитро Володимирович, котрий підкидає президентові черговий козир у колоді краплених карт, якими голова держави грає з нами.

Нарешті, припущення третє: повернення вкрадених пам'яток України, причому – зроблене публічно, до того ж якщо відомо, де вони знаходяться тепер, зробить перспективу поступового привласнення Підгірецького замку діючим президентом цілком легітимною в очах України та світу. Бо мощі Януковичу не потрібні. Замок – потрібен. Красиво повернувши ту пам'ятку, з якої не можна мати жодного персонального зиску, цілком реально можна некрасиво, проте без жодного опору отримати собі красивий маєток за державний кошт.

Лишається тільки поставити президентові риторичне запитання: пане Янукович, а слабо самому будувати ось такі палаци? За сто років ваш особистий маєток, побудований з нуля за проектом найдорожчого тепер у світі архітектора (список покаже пані Герман) уже напевне потрапить до переліку українських пам'яток. Хоч так, будівником, ввійдете в історію...

Сейчас вы читаете новость «Янукович міняє мощі князя на старовинний замок». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть