Ексклюзиви
понеділок, 24 січня 2011 16:37

"Свобода" закликала закривати російські театри та школи в Україні

"Свобода" закликала закривати російські театри та школи в Україні

Київська міська організація всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає від МЗС рішучих дій на захист українців у Росії, а на кожний антиукраїнський крок російської влади пропонує закривати російські школи, проросійські організації, театр "русской драми" та російські телеканали в Україні.

Як повідомила прес-служба ВО "Свобода", представники цієї політсили пікетували МЗС з вимогою припинити політику безхребетності у стосунках з Росією.

"Також ми вимагаємо від центрального керівництва держави діяти симетрично по відношенню до РФ – на кожен крок проти українців в Росії відповідати серією заходів в Україні", - заявили активісти.

"Сьогодні в Росії закривають єдину невелику українську бібліотеку, в той час як в Україні російська мова домінує та витісняє українську. Сьогодні в Росії ліквідовують українське земляцтво та переслідують українську інтелігенцію, в той час як в Україні абсолютно вільно та відкрито, навіть за державної підтримки, діють сотні антиукраїнських організацій та структур – п'ята колона Кремля", - відзначили "свободівці".

За їхньою інформацією, сьогодні мільйони українців у Росії позбавлені елементарних національних прав - українських шкіл, української мови в ЗМІ, українських бібліотек, українського громадського життя, в той час як в Україні за кошти державного бюджету існують тисячі російських шкіл, російських бібліотеки, театри, російська мова лунає у державних установах і ЗМІ частіше за українську.

"Ми закликаємо до адекватних дій у відповідь. В Москві закрили єдину українську бібліотеку? Закриємо російські школи в Україні! В Росії ліквідовують українське земляцтво? Ліквідуємо усі проросійські організації в Україні! В Росії вилучають україномовну "екстремістську" літературу? Вилучимо з бібліотек та книгарень усю українофобську літературу! В Росії влада не дає розвиватися українській мові та культурі? Заблокуємо усі російські телеканали в Україні та закриємо театр "русской драми", - резюмували у "Свободі".

Нагадаємо, депутатська група "За Україну!" ініціює звіт міністра закордонних справ щодо ситуації навколо української бібліотеки в Москві та разом з БЮТ вимагає відкликати посла України в Російській Федерації Володимира Єльченка.

16 січня в Бібліотеці української літератури в Москві був проведений черговий обшук. За словами директора установи Наталії Шариної, під час обшуку російські правоохоронці поводили себе грубо.

Очільник МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Національно-культурну автономію українців Росії закрили через її політичну діяльність. За його словами, це об'єднання займалося не тим, що записано у статуті.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" закликала закривати російські театри та школи в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути