Ексклюзиви
середа, 12 січня 2011 12:28

В авіакатастрофі Ту-154 Качинського винні пілоти, на яких тиснув п'яний голова ВПС

В авіакатастрофі Ту-154 Качинського винні пілоти, на яких тиснув п'яний голова ВПС

Неприйняття екіпажем літака польського президента Леха Качинського рішення про відхід на запасний аеродром стало безпосередньою причиною авіакатастрофи під Смоленськом.

Про це заявила глава Міждержавного авіаційного комітету (МАК) Тетяна Анодіна.

"На підставі аналізу всіх результатів розслідування технічна комісія встановила, що безпосередньою причиною катастрофи стало неприйняття екіпажем своєчасного рішення про вихід на запасний аеродром при неодноразовій і вчасно отриманій інформації про фактичні метеоумови на аеродромі "Смоленськ-Північний", - сказала. Анодіна на прес-конференції в середу.

"Системними причинами катастрофи літака Ту-154М Республіки Польща виявилися суттєві недоліки в організації льотної роботи, підготовки членів екіпажу і при забезпеченні даного особливого важливого польоту в спеціальному авіаполку", - зазначила вона.

Разом з тим, за її словами, супутні фактори авіакатастрофи також пов'язані переважно з діями екіпажу.

"Серед них - незадовільна взаємодія в екіпажі та управління ресурсами з боку командира повітряного судна, значна перерва в польотах у складних метеоумовах у командира корабля, а також його малий досвід у виконанні заходів на посадку за неточними системами", - додала Анодіна.

Вона повідомила також, що розслідування Міждержавного авіаційного комітету виявило порушення в діях екіпажу літака президента Польщі перед авіакатастрофою під Смоленськом.

"Дозвіл на посадку екіпажу керівником польоту не видавалося", - повідомила Анодіна.

За її словами, "перед четвертим розворотом екіпаж польського літака Як-40 попередив екіпаж Ту-154М, що, за його оцінкою, видимість на аеродромі - близько 200 метрів при мінімально встановленій для даного аеродрому дальності видимості - 1000 метрів".

"Це попередження також не вплинуло на рішення екіпажу, який продовжив захід", - додала голова МАК.

Анодіна не виключила, що на прийняття рішення екіпажу про посадку повітряного судна могло вплинути присутність у кабіні головнокомандувача ВПС Польщі.

"За висновком технічних експертів і авіаційних психологів, в тому числі Польщі, присутність головнокомандувача ВПС Республіки Польщі в пілотській кабіні аж до зіткнення літака із землею, зробило психологічний тиск на прийняття рішення командира про продовження зниження в умовах невиправданого ризику", - сказала вона.

Також Анодіна повідомила, що в крові головнокомандувача ВПС було виявлено 0,6 проміле етилового спирту.

Раніше в середу МАК передав Польщі остаточний звіт за результатами розслідування катастрофи літака президента Польщі під Смоленськом.

Літак президента Польщі Качиньського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Всі 96 чоловік, що перебували на борту, загинули. Качинський летів на траурні заходи у Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР в 1940 році.

За матеріалами Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «В авіакатастрофі Ту-154 Качинського винні пілоти, на яких тиснув п'яний голова ВПС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути