Ексклюзиви
неділя, 19 грудня 2010 11:00

Лукашенко спробує вчетверте стати президентом Білорусі

Лукашенко спробує вчетверте стати президентом Білорусі

19 грудня в Білорусі в четвертий раз пройдуть президентські вибори.

На пост президента Білорусі претендують 10 осіб: діючий президент Олександр Лукашенко, лідер громадської кампанії "Європейська Білорусь" Андрій Санніков, лідер громадської кампанії "Говори правду!" Володимир Некляєв, замголови Об'єднаної громадської партії Ярослав Романчук, замголови Партії БНФ Григорій Костусєв, претендент від створюваної партії "Білоруська Християнська Демократія" Віталій Римашевський, голова Ради асоціації малого і середнього підприємництва Віктор Терещенко, глава оргкомітету по створенню Білоруської соціал-демократичної партії (Народна Грамада) Микола Статкевич, організатор союзу "За модернізацію" Алесь Міхалєвіч, директор приватного підприємства Дмитро Усс.

У республіці утворено 6 390 виборчих дільниць, 44 дільниці - за межами республіки в 34-х країнах. Вперше виборчі дільниці відкрилися у Венесуелі і Словаччині, додаткова дільниця утворена в Китаї. До складу територіальних виборчих увійшли 183 представники опозиційних політичних партій.

Центрвиборчкомом акредитовано більше 1000 міжнародних спостерігачів. З них від місії СНД - 326 осіб, від місії ОБСЄ - 490 осіб. Територіальними комісіями акредитовано більше 27 тисяч внутрішніх спостерігачів. ЄС пообіцяв Білорусі допомогу у розмірі 3 млрд євро, якщо вибори в Білорусі пройдуть вільно і відкрито. Про це в Мінську заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Акредитацію на роботу в прес-центрі Центрвиборчкому отримали більше 1000 журналістів, з них тільки третина - білоруські.

Всього на президентські вибори виділено Br37 млрд, Br27 млрд - на перший тур і біля Br11 млрд - на другий тур, якщо він знадобиться. Кандидати в президенти Білорусі вперше могли формувати індивідуальні передвиборчі фонди в сумі, еквівалентній близько $35 тис. зі спонсорських внесків громадян і організацій Білорусі. Практично повністю використав цю можливість В.Некляєв, на рахунок якого перераховане Br103 млн, на другому місці А.Лукашенко - Br33 млн. Останнє місце зайняв А.Міхалєвіч, на рахунок якого перераховано Br2610 рублів (менше $1 — ред.). Крім того, відповідно до законодавства для ведення передвиборчої кампанії кандидатам з державного бюджету виділялося по $25 тис. на виготовлення агітаційних матеріалів, вони також отримали безкоштовний ефірний час і можливість опублікувати свої передвиборчі програми в державних засобах масової інформації. Вперше після виборів 1994 року проведені теледебати в прямому ефірі. У них брали участь всі кандидати за винятком А.Лукашенка.

З моменту введення поста президента в Білорусі вибори проходили в 1994р., в 2001р. і в 2006р.

У 1996 в Білорусі відбувся референдум про зміну терміну перебування президента при владі з 4 до 5 років, і після проведення референдуму вибори пройшли тільки в 2001 році. У 2004 році пройшов референдум, що дозволяє президентові брати участь у виборах необмежену кількість разів.

Главою держави може бути обраний громадянин республіки за народженням, не молодше 35 років, котрий постійно проживає в республіці не менше 10 років безпосередньо перед виборами.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко спробує вчетверте стати президентом Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути