Ексклюзиви
понеділок, 06 грудня 2010 16:28

"Ми не потерпимо, щоб нас били в морду" - Лукашенко про відносини з Росією

"Ми не потерпимо, щоб нас били в морду" - Лукашенко про відносини з Росією

Олександр Лукашенко, виступаючи на скликаних ним Всебілоруських народних зборах, зробив черговий випад на адресу Росії. Президент Білорусі зазначив, що кожного разу напередодні Нового року доводиться "корячитися перед Москвою" за нафту. Він також заявив, що йому соромно говорити про білорусько-російські відносини. Разом з тим визнав, що розривати відносини з РФ "в жодному разі не можна", і пообіцяв нормалізацію.

"Хіба це нормально, коли білоруським чиновникам доводиться корячиться в Москві щоразу напередодні Нового року, випрошуючи барель нафти? Щоразу у людей свято, а у нас всі, від президента і до керівника департаменту, корячаться в Москві або ще десь, випрошуємо барель нафти або кубометр газу. Це ненормально", - цитує президента Інтерфакс.

За словами Лукашенка, "країна не прогнулася, незважаючи на неймовірний тиск і шантаж з усіх боків".

"Ми не дали погубити створену політичну і соціальну стабільність. Ми зберегли народне надбання, яке пішло в інших країнах за безцінь", - навела слова білоруського лідера Хартия97.

Лукашенко відзначив успіхи Білорусі за останній час.

"За минулі п'ять років ми зробили колосальний ривок у соціально-економічному розвитку країни. Незважаючи на труднощі, ми виконали те, що обіцяли народу на попередньому з'їзді. Наш соціально-політичний курс не на словах, а на ділі довів свою ефективність. І багато хто, навіть опоненти як усередині країни, так і за кордоном змушені це визнати ", - підкреслив він.

На його думку, Росії "потрібно розуміти, що у них немає більш надійного друга", ніж Білорусь, і для Москви "немає важливішого завдання, ніж утримати Білорусь у своїх стратегічних інтересах". За словами Лукашенка, він завжди, звертаючись до Росії, говорив і зараз говорить: "Давайте разом кооперуватися, давайте працювати".

"Я готовий терпіти все заради своєї країни, заради людей. Але я не можу погодитися, коли мені під Новий рік удвічі підвищують ціни", - заявив президент.

Він вважає, що від такої практики взаємин двох країн треба відходити.

"Ми готові до цього", - сказав Лукашенко.

Президент Білорусі звернув увагу на те, що країні завжди було непросто співпрацювати з "новою" Росією.

"Але ми ніколи ні від кого не потерпимо - поки я президент - щоб нас штовхали, щоб нас били в морду. Цього ніколи не буде. Для цього вам треба обрати іншого президента. Я буду боротися за свою країну".

Особливий акцент Лукашенко зробив на тому, що Білорусь є форпостом Росії на західному напрямку, в тому числі у сфері безпеки. Тому, вважає він, майбутні президентські вибори в Республіці слід розглядати крізь призму безпеки.

Лукашенко підкреслив, що Білорусії в жодному разі не можна припиняти відносини з Росією.

"Те, що ми робили останнім часом - це не політика, це не стратегія, це просто сплеск емоцій. Це все неодмінно пройде", - сказав він.

Звертаючись до своїх політичних опонентів, президент зазначив, що "не треба потирати руки, що Лукашенко нібито забрав Білорусь незрозуміло куди".

"Нікуди Білорусь я не поведу. Не треба цих підколювань і розмов про те, що у нас з Росією на століття зіпсовані відносини. Нічого не зіпсовано. Тому що у нас є інтереси, у Росії - тим паче інтереси. І один без одного ми існувати не можемо", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «"Ми не потерпимо, щоб нас били в морду" - Лукашенко про відносини з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути