вівторок, 09 листопада 2010 10:35

Табачник нагородить найкращих викладачів, а українці писатимуть диктант

Табачник нагородить найкращих викладачів, а українці писатимуть диктант
Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови.

З 1997 року День української писемності відзначається щороку 9 листопада на честь літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і розпочинається українська писемність.

Нестор народився у 50-х роках XI століття в Києві. У 17 років став послушником Києво-Печерської лаври. Він став творцем перших зразків давньоруської житійної літератури, написаних у 80-х роках ХІ ст.

У рамках заходів до Дня української мови сьогодні на Українському радіо о 16:10 відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності.

Взяти участь у диктанті може кожен бажаючий, головне тільки відправити свою роботу сьогодні ж поштою (адресу продиктують). В іншому випадку роботу не приймуть.

"Це унікальна акція, яка розпочалася у 2000 році. Щорічно в цей день українці можуть взяти участь у написанні радіодиктанту і з'ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще - продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і поважає рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися державною мовою і зберегли її для нащадків", - заявили в НРКУ.

"Ми перевіримо всі роботи і людям, які напишуть диктант без помилок, або вони будуть незначними, розішлемо заохочувальні призи", - розповів перший заступник директора Національної радіокомпанії України Анатолій Табаченко. За його словами, серед призів - радіоприймачі, які можуть ловити українське радіо (воно транслюється на середніх та ультракоротких хвилях), диски із записами голосів Сосюри, Рильського, Малишка, Симоненка та інших класиків української літератури, книги від Ліги українських меценатів.

Диктант буде читати викладач української мови, автор підручників Олександр Авраменко. Перевіряти роботи,як повідомляється, будуть працівники радіо.

"Текст буде використаний сучасний, і кожен зможе потім звірити свою роботу з оригіналом. Диктант ми проводимо вже 10 років - у перших брало участь кілька тисяч чоловік, а в минулому році цифра сягала вже 12 тисяч! Я і сам кілька разів пробував писати диктант - кожного разу робив кілька помилок… Тих, хто не робить жодної помилки - буквально одиниці", - говорить Табаченко.

В Нацрадіокомпанії також зазначають, що розсилати назад роботи з перевіреними помилками не будуть – це дуже дорого.

До Дня української писемності та мови в залі колегії МОН відбудеться урочисте нагородження викладачів вищих навчальних закладів – переможців конкурсу "Кращий викладач української мови у вищих навчальних закладах України".

На захід запрошено голів методичних об'єднань викладачів філологічних дисциплін вузів І-ІІ р.а., переможців конкурсу, членів журі та оргкомітету конкурсу.

Всеукраїнський конкурс "Кращий викладач української мови вищого навчального закладу України" запроваджено у 2009-2010 навчальному році з метою виявлення і підтримки творчої праці викладачів української мови, підвищення їх професійної майстерності, популяризації педагогічного досвіду викладачів, підвищення якості підготовки фахівців з дисципліни, сприяння утвердженню української мови, піднесення її престижу серед студентської молоді.

Сегодня, Zaxid.net, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Табачник нагородить найкращих викладачів, а українці писатимуть диктант ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути