четвер, 11 серпня 2022 13:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Згадування слова

Точно згадати сказані тобі слова часом дуже важливо, хоч це, виявляється, непросто.

У мене є добрий друг, з тих, кого Бог ніколи не посилає тобі багато — добре, як одного чи двох. Ми з ним колеги й однолітки. Він серйозний учений-мистецтвознавець. Я б сказав — видатний. Одначе, остережусь, щоб не бути ним осміяним. Бо він не визнає звичних для нашого брата епітетів "видатний", "великий", "блискучий" абощо. Для нього мають смисл і вагу тільки предметні терміни, не прикметники, а іменники й дієслова. З тією самою тверезою безжальністю він, скільки я його знаю, ставився до нашої актуальної державної політики й її функціонерів. Іноді — на межі презирства. Цієї теми при ньому було небезпечно торкатися.

Через те, коли почалась велика війна, я і хотів, і боявся набрати його телефонний номер. Бо довелосЯ би говорити якраз про те, про що з ним краще не говорити.

Але, коли ми таки зідзвонилися, він говорив про війну і політику з тривогою й без звичної зневаги. Це було настільки неймовірно, що я спитав: "Сашко, це ти?" Він відповів: "Це я. Розумію, чому ти питаєш. Так ось: я не змінив свого ставлення до держави. Однак, зараз ідеться про загрозу батьківщині".

В ті дні це була рятівна фраза. Бо ми тоді не знали, чи є ще у нас батьківщина. Це вже тепер трохи забулося тодішнє відчуття, що Україна — це тільки та земля, що в тебе під ногами, та й то ніхто не знає, чи надовго. Й важливо було, що саме цей чоловік, прихильник конкретних іменників, сказав мені саме в ті дні саме те слово.

Воно мені не раз потім, у погані дні, в душі світилося — мовчки. Дивно, але зараз я не впевнений, чи було те слово якраз "батьківщина", хоч згадується саме воно. А на ділі могло бути, що мій друг сказав просто слово "країна", сховавши всередині усі можливі його синоніми.

Зараз ви читаєте новину «Згадування слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути