четвер, 17 вересня 2020 17:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Зачароване байдикування

Мого знайомого, молодого хлопця, звільнили з крутої фірми — за те, що не показав динаміки в роботі. А прослужив він там усього три місяці. У них зараз усе швидко — за такий строк треба, по суті, стрибнути вище самого себе й утриматись на тій висоті.

Чогось оця чужа пригода мене зачепила. Отак наче насправді мусили звільнити не його, а мене. І це було б справедливо, бо якщо придивитись, то мою динаміку важко розгледіти не те що за три місяці, а й за три роки. Щоб якась висхідна крива вималювалася, треба взяти більший відрізок, літ 30, а в деяких випадках і вдвічі довше. Ось недавно усвідомив, що мене, як і півстоліття тому, тривожать неважливі механізми — пувички, шнурочки, зав'язочки, замочки-блискавки, невидимі гачечки, або й щось таке, що зовсім без пувичок і гачечків, і невідомо, як воно одягається й знімається. І все це хвилює мене не менше, ніж те, що буває далі. Можливо, когось би це розчулило, але навряд чи є в світі дівчата, які довго терпіли би такий дилетантизм. Мабуть, від звільнення мене все життя рятувало, що не так-то просто сказати, чим є те непевне місце, звідки мене можна вигнати. Бо я навіть не співробітник, а тільки співучасник Всесвіту. Правда, досвідчений співучасник. І мені ганебно подобається отаке зачароване байдикування — як улюблена робота.

Ото коли дізнався про того хлопця, сидів і думав: годі, змінись, будь хоч на старість серйозним, покажи динаміку. А надворі вересень, сонячно і тихо-тихо. І тут бачу: наш соняшник, що стоїть до мене потилицею, мотає головою туди-сюди, мов коняка, хоч вітру нема. Неймовірно. А воно он що — дві синички розхитують його, вибираючи насіння. І все це діється зі мною — хоч і без моєї участі. Я завжди таке любив. І аж заплакав, коли уявив, що довелось би жити якось інакше.

Зараз ви читаєте новину «Зачароване байдикування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути