Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 20:29
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Веранда ввечері

 

Протягом серпня я бачив усі вечори зблизька. Це розкіш, якої немає у великому місті. Ні один вечір не схожий на другий, хоч ти щоразу бачиш їх на тому самому місці.

Сидиш за ворітьми, за спиною — двір, сад і хата. А перед тобою луг, а далі старе русло річки, де темніють густий лозняк і вільхи. На лузі де-не-де ростуть самосійні груші та яблуні, невеликі, зростом з людину. В сутінках їх майже й не видно, якщо не знаєш, що вони там.

А одного вечора сталося інакше. Від старого русла враз повіяв поривчастий вітер, і ті малі дерева на лузі захилиталися — вліво-вправо, вперед, так, наче з лозняку вискочили якісь розхристані сердиті люди й біжать сюди, пригинаючись і спотикаючись.

І не добігли — вітер стих, і вони мов крізь землю провалилися.

У цій пригоді є трохи казкового страху, а ще більше — втіхи, затишку й порятунку. Після цього зачиняєш за собою хвіртку — й тобі приємно, що вона тут є, а в неї є невеликий залізний гачок.

Накинув того гачка — і йдеш через двір до хати.

Якісь розхристані сердиті люди біжать сюди

Освітлена веранда ввечері знадвору нагадує акваріум. Ті, хто там є, рухаються заворожуюче-беззвучно. Он стрижене тім"я хлопчика, он його мама, його бабуся. Хочеться довше дивитися на них звідси й хочеться одночасно бути з ними.

І ти зараз будеш там.

Зсередини веранда також нагадує акваріум — може, ще навіть більше, аніж знадвору. За склом — ніч, темна, як вода. До скла торкаються лобами смугастий чорно-золотистий шершень, якому чогось не спиться, і кілька нічних метеликів. Усі сірі, а один не такий. Його живіт і крильця знизу — блідого блакитно-зеленого кольору, як у маленької акули. Тільки що, надворі, я був серед цієї братії, а не бачив їх. Це так само, як не бачиш у темряві на хвіртці малого залізного гачка, але знаєш, що він там.

Зараз ви читаєте новину «Веранда ввечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути