неділя, 14 липня 2024 18:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Тут значить там

Бувати там, де ти народився і виріс, усе тяжче для душі, бо там останнім часом якось швидко змінюються краєвиди, що колись здавалися вічними. Ти в їхніх контурах виріс і приміряв себе до них, вони були тобою, а ти був ними. А тепер вже їх не впізнаєш, та й вони тебе, мабуть, не впізнають.

А все через те, що давні дерева старіють і вмирають або вирубуються, а на їхньому місці виростають нові, вже зовсім не так намальовані господньою рукою. І лінія північного горизонту вже не та, яку ти колись любив.

Або ось ти заходиш до двору, куди входив колись із трепетом душевним, а тепер здається, що цей двір знайшов не сам ти, а тільки твої ноги, в них пам'ять краща. А тут вже дерева і кущі не ті, що колись. І ти стоїш і не знаєш, чи той це двір і чи не пора втекти, бо як вийде з хати хтось чужий, що ти йому скажеш?

А тим часом скрипнули двері й знайомий дів­чачий голос сказав: "Кого там чорти несуть?", і вийшла баба, в якої од тої дівчини зостався тільки голос, і ви обоє розумієте, що вас уже немає – тих, що були (були – тут? чи тепер точніше сказати – були там?).

Звідтіля через якийсь час я пішов собі далі – без стежок, вузенькими обніжками чиїхось городів, і несподівано знайшов те, що шукав. Ті городи були всуціль засіяні пшеницею. А пшениця в червні, видима зблизька, утворює краєвид, що не міняється тисячами років. Це щось синьо-зелене, як морський приплив, це завжди ті самі, мов туго натягнуті струни, мільйони рівних вологих стебел, що ще не стали соломою.

Я цю пшеницю знав отакою, ще коли був з нею однакового зросту. І тепер знов побачив її такою самою. І я був знов з нею тут – все одно що там, де мене вже нема.

Зараз ви читаєте новину «Тут значить там». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути