четвер, 04 серпня 2022 17:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Там було все

Мій старший брат розказав, що в київських дворах коло сміттєвих баків стало багато викинутих книжок. Може, то російська класика? Ні, сказав він, там є все. Ми з ним обоє люди книжні, і для нас, коли йдеться про бібліотеку, словосполучення "там є все" звучить магічно. Колись, як я ще тільки опинився в Києві й не був тут прописаний, брат дав мені свою перепустку до Історичної бібліотеки, що в Лаврі, бо "там є все". Ми обоє тоді були на пів століття молодші, й оте "все" належало нам. Ми, звісно, помилялися. Ну так нікому ж од того не приключилося ніякої шкоди, окрім нас самих, і то не зразу й не так щоб зовсім очевидно.

І ось тепер ця його історія про книжки на смітниках якось дуже зачепила мене, вже не один день про неї думаю. Не скажу, щоб я чогось такого не бачив раніше. У Чорнобилі, вже після аварії, бачив цілу колишню бібліотеку, там книжки визирали з-під снігу, їх викинули, бо вони дуже вбирають радіоактивний пил.

А оці, що тепер, викинуті — бо світ змінився, є нові компактні носії інформації, а старі книжки займають багато місця, ну й знов-таки вбирають у себе пил.

Мабуть, викидає книжки не той, хто їх сам збирав. Ні, викидають те, що збирали батьки чи діди. Нічого супроти цього говорити не хочу — не суди, то й тебе не осудять. Це з тих скарбів, що держаться в хаті, доки дід чи батько каже: "Ось мене не стане — тоді й викинете".

Отже, можна припустити, що це книжки тих, кого вже нема. Печаль не в тому, що вони лежать на землі й більше не читатимуться. Печаль у тому, що десь над цією пусткою тобі вчуваються або й не вчуваються, бо ти сам їх вимовляєш, тихі запитання, сказані на самоті й звернені до тих, кого любиш: "Як ви будете, коли не стане мене? А як буду я, коли не стане вас?"

Зараз ви читаєте новину «Там було все». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути