четвер, 28 липня 2011 14:31
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Сувенірна крамничка

Часом щось здається дрібним, смішним і не вартим уваги, доки думаєш про це відсторонено. А коли бачиш зблизька, воно сприймається зовсім інакше.

Ось недавно на березі Адріатики, у невеликому місті Оміш, мені довелося пережити це. Оміш — старовинне піратське місто, й сувенірні крамнички торгують відповідним товаром. В одній такій крамниці я раптом почув мову, від якої встиг відвикнути за кілька днів, бо тутешнє узбережжя розмовляє англійською та хорватською. І ось — на тобі. Це був той класичний випадок, згаданий на початку — коли все, що чуєш і бачиш, легко вкладається в анекдотичний стереотип.

— А ну-ка дайте такую же маечку, но без пирата! Ну, что неясно? Ну, без вот этого, да? Ага, вот такая, но чтобы не белая, а голубая? А? Нет? А поискать?

Пошла отсюдова, дура!

Усі, хто був у крамничці, вдали, що уважно розглядають сувеніри, а насправді прислухалися. Очевидно, ця пригода була для них як сувенір за безплатно.

Та, що торгувалася за маєчку, була не сама, а зі старою матір'ю — такою собі цілком пушкінською Аріною Родіоновною. Була з ними й дівчинка літ шести. Вона розглядала намисто з коралів, морських зірок та їжаків.

Мама так і не вибрала маєчку й скомандувала рушати на вихід. Дівчинці не хотілося йти й залишати все це тут. А її не слухали, і вона враз облившись сльозами, сказала вслід мамі:

— Пошла отсюдова, дура!

Бабуся тихо і несердито сказала їй: ти ж гарна й слухняна дівчинка, а тепер усі думатимуть, що ти не така.

Може, якби вони були багаті, це не так вражало б. Але ж очевидно, що зовсім небагаті, з убогої провінції великої країни, і хтозна, як їх занесло сюди. А ще я собі подумав, що не дуже відрізнявся б від цих людей, якби довелося заговорити. Бо я ж так само не знаю жодної іншої мови, окрім своєї.

Зараз ви читаєте новину «Сувенірна крамничка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути