четвер, 18 серпня 2022 13:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Сон про ожину

Приснилося, що збираю ожину недалеко од свого двору, на сусідовій ділянці.

Ту ділянку торік восени розчистили й розрівняли. Бо на весну хазяїн, молодий хлопець, планував поставити там хату — вікнами на захід, щоб видно було, як сідає сонце. А воно тут сідає справді дивовижно — якось так, наче день передумав переходити в ніч, і зараз буде не вечір, а Бог його знає що, чого ще ніколи не було. Через те багато хто ставить тут хати лицем до заходу.

От і той хлопець так хотів. Одначе, почалася війна, й з тих пір я його тут не бачив. А ділянка, розчищена од чагарників, густо заросла ожиною.

І от сниться, що я ту ожину збираю. Сині великі ягоди, їх у мене вже цілий картуз, ущерть повний, і вони не розсипаються. І так якось мені тепло, тихо, гарно, і комарів нема. Тільки одна невелика незручність — я босий, а стебла ожини плутаються в ногах. Ті стебла не жорсткі, якими насправді бувають оце тепер, наприкінці літа — а молоді, м'які по-весняному. Отож, не так колються, як лоскочуться. Я піднімаю то одну, то другу ногу високо, як гайстер, що йде по мілкій воді, а це не помагає, ожина все одно лоскочеться.

Прокинувся — і побачив, що воно таке насправді. Маленьке кошеня спіймало мене за ноги, кусає й дряпає усіма чотирма лапами. От і лоскочеться, бо воно ще в тому віці, коли кігті у кошенят не тверді, а такі, як ото молода трава.

Те кошеня в нас недавно. Хтось його викинув у придорожніх бур'янах і воно там тихо плакало, доки ми не почули й не забрали. Тепер хоробро нападає на все, що ворушиться, і на це можна дивитися безкінечно. Коли виросте — таким вже не буде.

А сон таки був щасливий. А головне — щасливим було й пробудження, бо й те, що снилось, і те, що виявилось насправді, було однаково гарним, а таке зі снами трапляється зовсім нечасто, якщо взагалі трапляється.

Зараз ви читаєте новину «Сон про ожину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути