четвер, 10 березня 2016 15:56
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Прощена неділя

Скоро Прощена неділя. Не хочеться її пропустити, як не раз було. Це наслідок світського виховання — звідси й неуважність до подібних важливих церемоній. Добре, якщо нагадають.

У мене колись був студент, рідкісний пофігіст щодо науки, одначе веселий. Умів говорити моїм голосом. Телефонував однокурсникам і від мого імені навантажував їх додатковими курсовими роботами. А теми придумував такі, що куди там мені. Хоч сам умудрявся не писати курсових зовсім. І от якось дзвонить і каже печально: "Віталій Ніколаєвич, простітє за всьо!". Я подумав, він хоче кидати курс, і взявся доводити, що не все втрачено. Мовляв, ти хороший. Він, мабуть, слухав не без хитрої утіхи, а потім сказав: "Та ви не переживайте, просто сьогодні прощена неділя!" Отак він привчив мене згадувати про це хоча б через раз.

Якщо по правді, я часто згадую те, в чому треба покаятися. І тут на першому місці в мене — один хлопець, мій одноліток. Вина перед ним не найбільша, бували гріхи й страшніші. А от чогось саме цей не одпускає, і що далі, то більше. Його звали Вітьком, жив недалеко, через хату, навпроти ковзанки. Схожий на цигана. У школі вчився так, що, здається, не всі букви знав. І от якось зізнався мені, що склав вірша. І прочитав. То було щось у дусі раннього Шевченка, як балада "Тополя", тільки в усіх вимірах наївніше. Спитав, де можна це надрукувати. Таким людям неможливо пояснити, чому їхні твори — вторинні, вони ж не знають, що означає "первинне", бо складають свої вірші, не читаючи чужих. Одначе, я таки ляпнув про "вторинність". Досі пам'ятаю його круглі розгублені очі. Потім я ще не раз казав подібні дурниці навіть начитаним людям і тим примножував свої гріхи. Хоча насправді лише хотів уточнити те, що сказав колись Вітькові — уточнити, щоб применшити свою вину перед ним.

Зараз ви читаєте новину «Прощена неділя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути