Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2021 17:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Причина мовчання

Коли я служив в армії в білоруському Борисові, в нашій шостій роті кого тільки не було. Більшість білоруси і наші, потроху узбеків, естонців, литовців, киргизів, по одному корейцю, ассирійцю, греку, один афганський белудж і один кавказький єврей, записаний азербайджанцем. Ми хором співали стройову пісню "Рос-сія, любимая моя!", хоч росіян між нами було тільки троє. Один селюк з Вологодщини — дуже "окав", казав "Я пОшОл!" Другий з лісової Брянщини, красивий, монгольського типу. А третій — городянин з-над Волги, рожевощокий, як дівчина, за що прозвали його Катериною.

Ми з ним дружили.

Після армії зрідка писали один одному.

На початку грудня 2013-го я запросив його в гості, щоб показати, який красивий Київ на початку Майдану (тоді ще були живі всі ті, хто скоро буде убитий).

Він не відповів.

Потім я не раз думав про причини його мовчання. Може, він знав щось, чого ми тут тоді ще не знали. А може хтось із його ближніх опинився у нас на Донбасі — а це могло статись, бо у нього двоє синів, придатних для війни.

Між іншим, у перші місяці цієї війни я не раз уявляв, що мене забирають в армію, і це уявлялось так, що я опиняюся там разом з хлопцями з нашої шостої роти. Ми, звісно, вже старі, зате всі, як і колись, у кир­зових чоботях і шинелях, довгополих, немов у кавалеристів. Те, що ми уявлялись разом — мабуть, живучий армійський рефлекс, коли ти готовий на все заради хлопців твоєї роти й твого призову, якщо з ними буде біда, з білорусом чи узбеком.

Кілька днів тому той, кого ми звали Катериною, написав мені на емейл — рівно через вісім років мовчання. Чого він знов озвався? Чи й у ньому ожив той самий рефлекс хлопця з нашого призову? Чи він, може, знов знає щось, чого ще не знаю я?

Я одписав. Про війну ні слова. Він мусить сказати про це першим. Або не сказати. Жду.

Зараз ви читаєте новину «Причина мовчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути