четвер, 19 вересня 2019 16:00
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Перший ранок осені

Вранці бачиш, що коло порога й далі, у дворі й на городі, побільшало сухого жовтого вербового листя. Воно береться наче нізвідки, бо крони навколишніх верб ще такі самі густі й зелені, як літом.

Того листя понаносило вже стільки, що, коли вийдеш увечері, в темряві чуєш, як хтось ходить і шурхотить то тут, то там — у квітнику, під яблунями, біля дров. Мабуть, то їжаки. Вони й літом там ходили, тільки не чути було у м'якій траві, а тепер ось шелестять.

Застудився, лежу і слухаю, як у глибині кухонного столика щось гризе миша. Вона робить це часто й іноді довго. Якщо там не ціла компанія мишей, а тільки одна, то вона, мабуть стала товстою, з круглою мармизою, бо це ж спробуй стільки їсти. Вона ж і вночі трудиться, не тільки вдень.

Доки лежу, думаю про ту мишу з деяким співчуттям, мовляв, вона ж переді мною ні в чому не винна, це ж я поставив собі хату на тому місці, де жили й годувалися кілька поколінь її предків.

Нічого, ось одужаю — куплю мишоловку й тоді таки роздивлюсь на ту мишу, бо я ж її ні разу не бачив, тільки чув. Скажу, щоб забула сюди дорогу. Може, й послухає.

Вночі був здійнявся великий вітер і гуділи дерева, а на ранок похолодало. Бабуся каже, що повіяло зимою. А через якийсь час питає:

— А коли ми вже затопимо грубку дровами?

Питання здається несподіваним і недоречним, бо вітер уже влігся, засяяло сонце, на вигляд усе по-літньому, он цвітуть айстри й царська борідка.

Хоча запитання не забувається, бо то таки особливе свято — вперше затопити грубку, це — як спокуса спробувати того, що люди запасають собі на зиму. Це може бути вишнева наливка, ожинове варення або стара товста книжка для довгих затишних вечорів.

Зараз ви читаєте новину «Перший ранок осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути