четвер, 07 квітня 2022 17:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Нічні молитви

Одна моя колишня студентка прожила цілий місяць із малою дитиною в селі над Іванківською трасою, по якій туди-сюди мотались броньовані колони росіян. Тепер вона вже в Києві, дзвонить мені. Питаю, що вони зараз роблять.

Каже: "Ми їмо хліб!"

Сказано це з такою простодушною радістю, од якої перехоплює горло. Хотів написати про це більше — й не зміг, бо є якийсь сором у ­переказуванні історій, яких ти сам не пережив. Бо тут мимоволі займенник "я" підмінюється займенником "ми", і неважко загубити те, що переживав ти сам — хай би яким ­неспівставно маленьким у порівнянні з великою війною було оте твоє переживання. Спробуй чесно згадати, чим була зайнята твоя одинока душа упродовж останніх сорока чи більше вечорів.

Я, наприклад, інколи молився. Зовсім неканонічно, а як умів, за те, щоб цю ніч прожили всі наші, дальні й ближні. Дивився в темряву й уявляв собі брата Івана. Йому під ­сімдесят, він сторож на якомусь ­невоєнному об'єкті в Яготині. Він ­веселий, старомодна шапка на потилиці, очі хитрі-прехитрі — так і жди, що скаже щось єхидне. Іншим я його ніколи не бачив. І ось отаким ночами не раз уявляв, як він там сторожує — а спробуй сторожувати, коли в Яготині повне світломаскування, а ти без зброї, й перед тобою тьма непроглядна до самого світанку.

Для мене в тому всьому була повнота війни — самотня людина, ніч і більше нічого.

Іванові, та й нікому, я про це досі не розказував, бо Йван, за своєю звичкою, сказав би щось уїдливе. А я хотів те своє переживання зберегти на довше нерозказаним — як щось інтимно-важливе. Нехай воно й схоже на те, як небагаті люди хваляться елементарними радостями: їмо хліб, згадуємо того чи другого брата, ждемо світанку, живемо.

Зараз ви читаєте новину «Нічні молитви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути