Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2019 15:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Двері на осінь

З наближенням осені стаєш терпимішим до тих, хто живе поруч і з ким ти ціле літо уточнював межі життєвого простору. Скажімо, один павук регулярно розвішував свою розкішну павутину на виході з веранди. Скільки б йому не нагадували, що сюдою люди ходять і тую павутину рватимуть. Він, було, кудись перебрався, а це ось ізнов прийшов. Думаю: а, нехай, умістимось, скільки тут нам обом зосталось до осені?

Тим часом роблю двері на мансарді, бо скоро завіють північно-західні вітри й видуватимуть звідси все тепло.

А трохи вище, над проймою тих моїх дверей, працюють шершні. Вони теж придумали собі двері, за якими зимуватимуть. Матеріал, з якого вони це роблять, схожий на пергаментно-бурий обгортковий папір, у якому колись, до епохи поліетилену, продавалося все — халва, тюлька й карамель-подушечки.

Ну, це шершням воно так уявляється, що то їхні двері, а насправді — то моє слухове вікно. Що поробиш, я ним тепер не користуюся. А от шершні ціле літо до хати залітали, і вдень, і ввечері, на світло — якраз тудою, де я оце майструю. І ми не раз травмували одне одного — сусіди є сусіди. І ніхто не поступався місцем.

А тепер от я брязкаю своїми інструментами просто коло їхнього гнізда — що вони скажуть? А мені саме знадобилося орудувати стамескою. Вдарив по ній молотком, може, разів п'ять — аж стіна завібрувала. І від шершнів прилетів один — великий, красивий і страшний, розвідник чи охоронець. Я завмер. Він облетів мене дуже зблизька — аж в очі війнуло од його крил. Так собака обнюхує людину. Й хто його зна — вкусить чи ні. Не вкусив. Полетів назад і більше не вертався. Мабуть, доповів своїм: мовляв, нічого страшного, просто чоловік, як і ми, робить собі двері на осінь.

Зараз ви читаєте новину «Двері на осінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути