четвер, 24 квітня 2008 18:27
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Як іще темно

 

На батьківщину треба їздити вночі, щоб не бачити, як вона змінилася.

Є місце, яке я згадую вже літ тридцять — і що далі, то частіше. Це просто стежка. Вона звалась стежка через Андріянів город. Там є перелаз, коло нього густо росте глуха кропива, із її квіток вечорами смокчуть нектар метелики — товсті, як колібрі, і підкрилки позолочені. На перелазі метелики тебе за ноги хапають, чисто цуценята.

А далі стежка. Прямо — метрів сто, між двома городами, де картопля й соняшники. І поворот на праву руку. На повороті стара груша, на ній сидів дикий голуб-припутень. Тепер їх чогось не чути, тільки горлиці. Але в них наче застуджений голос, а в того голуба був чистий.

Цю стежку давно хотів показати одній дівчині. Хотів — бо в тій стежці весь я. Як на мене колись уже не буде цікаво дивитися — вона пам"ятатиме про ту стежку, із метеликами й голубом.

Я ж іще не всю стежку описав. Як минеш грушу (а на ній чогось червоне листя) і звернеш — там відрізок коротший, тінистий, наче в погребі, і земля холодна. Його пробіжиш — буде поворот на ліву руку, і ще йти городом метрів сто, і там знов земля тепла.

Цю стежку давно хотів показати одній дівчині

І от ми недавно приїхали з тою дівчиною. Я тридцять літ там не ходив. Але перелаз на місці, і кропива виткнулась, а метеликам ще рано. Став на перелазі, щоб показати стежку — а її нема. Хтось заорав її, з"єднавши два городи в один, по-хазяйськи, рівненько. Я так знав, де була стежка, що навіть по засіяному уявив її, й очима пробіг до повороту. Але там не було старої груші. Якась молода — невеличка, і листя не червоне, а як у всіх. І в мені щось пропало: ніби весь час чув голос голуба, а тепер враз перестав чути.

Ми ночували там, і ніч — хороша, як завжди вдома. Але поїхали звідти, коли ще було темно.

Зараз ви читаєте новину «Як іще темно ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути