Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2009 19:24
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Я тут зимував

 

Весна — це щось дуже схоже на те, що буває в армії перед обідом. Години за дві до того відчуваєш у собі таку весну! Ходиш, усміхаєшся, всіх любиш, готовий стільки всього зрозуміти в житті. Ось пообідаю — і все буде зовсім добре, бо щастя десь близько.

І ось — обід. Сержант командує:

— Р-рота! — потім пауза. — Пріступіть к прінятію піщі!

Через якусь хвилину соловіють очі, лінивіють думки, й ти змушений визнати: весна в тобі скінчилася, це був лише душевний ажіотаж, паніка, що прикидалася героїзмом.

Дивовижно — але наступного дня переживаєш той самий самообман.

Отак воно й з кожною наступною весною.

Останнім часом помічаю, що ставлюся до весни зовсім не так, як раніше. Колись було — радів, як прилітали птахи з теплих країв. Журавлів побачу — радію. А ще більше — як почую одуда, бо він весною бубонить: "Буду тут! Буду тут!". І стільки в тому безпричинної радості — наче мені з ними на гніздо сідати.

А як добре подумати — чи все тут правильно? Бо хіба ж я не жив якось до того, як вони прилетіли? Чи діла свого не робив?

Я почув свої слова й спохватився

Днів зо два тому почув на вершку тополі пісню зяблика. Я завжди любив його спів. А це, несподівано навіть для себе самого, почав говорити з ним про таке, про що ніколи не говорив. Я сказав, що от він співає, і сонечко світить, і небо ясне, а він же не бачив, яке тут буває небо, коли наступає снігова буря або коли вечір морозний і ясний, і тоді небо лимонно-зелене. Я знаю, бо я тут зимував!

Щось отаке я йому говорив, навіть уголос. Аж сам почув свої слова й спохватився, бо це було схоже на ксенофобію — докоряти комусь, що він нетутешній.

А потім собі подумав, що такі бесіди не віддаляють мене від зяблика, а наближають до нього. Якщо вже справді серйозно ставитися до таких речей.

Зараз ви читаєте новину «Я тут зимував». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути