четвер, 11 березня 2010 19:32

Землетруси вкорочують тривалість доби

Після 9-бального землетрусу в Чилі 27 лютого земна вісь змістилася на 8 см. Це скоротило тривалість доби на 1,26 мкс. За останні 50 років найсильніший землетрус стався 2004 року на острові Суматра. Потужність у 9,1 бала зменшила день на 6,8 мкс. До того виміряти зміни в часі не було можливості.

— Нічого дивовижного в цьому немає. Полюси постійно зміщуються. Залежить від того, яка сонячна активність спостерігається, і від стану ядра Землі. Що вища активність, то швидше зміщуються полюси, — розповідає геосейсмолог із Києва Максим Юрчишин, 34 роки. — За минулі 500 років Північний полюс встиг помандрувати на територію Канади з Арктики. А тепер розвернувся і знову йде в сторону Росії. Якщо він не змінить курсу за 20 років, будемо мати магнітний полюс над Сибіром. Тоді над Росією з"явиться полярне сяйво. Від чого можливо погіршиться супутниковий і радіозв"язок. Південний полюс навпаки перебував на Шельфовому льодовику Росса, а тепер рухається в Індійський океан. Тому птахи, які мігрують, можуть заблукати, поплутати, де південь, а де північ. Вони ж летять уздовж магнітних ліній, які змістяться.

Рух полюсів постійно прискорюється. До 1970 року вони пересувалися по 6 км на рік, зі швидкістю 4 км. Потім відбувся геомагнітний поштовх, причини якого залишилися нерозгадані. Полюси прискорилися до 15 км на рік. 2000 року стався ще один поштовх. Результат — 40–60 км у рік. Полюси відхилилися від географічної осі вже на 600 км.

Аляска була на екваторі, там росли тропічні джунглі

— Більш небезпечним є зниження напруги в магнітному полі Землі, — каже київський фізик Петро Троценко, 57 років. — Із 1950 року розряд удвічі пришвидшився. Такими темпами через тисячу років магнітне поле може повністю розрядитися. Тому не зможе захищати атмосферу від космічного випромінювання. Вимруть багато видів птахів і тварин. Температура на Землі підвищиться на 10–20 градусів.

Зміщення вісі землі відбувалося не раз. В Єгипті знайшли древній сонячний годинник, який працює лише на широті 15°. А країна розміщена в широті 25–30°. Тобто, можливо, Єгипет був північніше.

5 млн років тому вісь не була нахиленою, а на земній кулі не мінялися пори року. Аляска була на екваторі, там росли тропічні джунглі.

Зараз ви читаєте новину «Землетруси вкорочують тривалість доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути