Ексклюзиви
пʼятниця, 13 жовтня 2017 07:41

Вигоріло до половини виноградників у Каліфорнії

Автор: REUTERS
  Садова скульптура залишилася на подвір’ї згорілого маєтку в місті Санта-Роза у штаті Каліфорнія, США. 175 тисяч жителів міста евакуюють через пожежі, що охопили штат
Садова скульптура залишилася на подвір’ї згорілого маєтку в місті Санта-Роза у штаті Каліфорнія, США. 175 тисяч жителів міста евакуюють через пожежі, що охопили штат

У Каліфорнії щонайменше 10 людей стали жертвами лісових пожеж. Вогонь вирує в околицях долини Напа — центру виробництва каліфорнійського вина. Вигоріли від третини до половини плантацій виноградників.

Режим надзвичайної ситуації оголосили в округах Напа, Сонома і Юба. Майже 20 тис. жителів цих районів покинули небезпечну територію.

Про обставини загибелі семи осіб в окрузі Сонома поки що не відомо. Проте шериф округу Роб Джордано непокоїться, що кількість жертв може зрости.

— Багато згорілих будинків не обстежені, постраждала велика територія. Тому логічно, що число жертв може збільшитися, — каже Джордано.

Ще двоє людей загинули в окрузі Напа, одна — в окрузі Мендоцино.

— Вогонь спопелив 1500 будівель і загрожує знищити ще тисячі. Необхідно евакуювати жителів, — розповідає Джеррі Браун, губернатор штату Каліфорнія, оголошуючи режим надзвичайної ситуації.

Багато виноградників, що розташовані в долині Напа, належать знаменитостям. Працівників виноградників актора й музиканта Дейва Метьюза та кінорежисера Френсіса Форда Копполи евакуювали. Плантації закрили. Пожежі почалися саме під час збору врожаю винограду.

Поки що не зрозуміло, що стало причиною займання. Але через пориви вітру, що сягали 80 км/год, сухе повітря та спекотну погоду вогонь миттєво охопив територію в 30 тис. га.

Власник виноградника Кен Мохольт-Сиберт із родиною поспіхом залишив свій будинок. Вони не очікували, що вогонь може поширитися так швидко.

— Вітру не було, а потім почався сильний порив. Згодом — ще один, але вже з другого боку. І наш дім опинився в кільці вогню, — говорить Кен. Він майже впевнений, що його будинок згорів, коли вони поїхали.

Цьогоріч у Каліфорнії зафіксували рекордно високі температури і тривалий період посухи.

Жителі цього регіону ніколи не бачили, щоб вогонь поширювався так блискавично, каже Валері Шропп із міста Санта-Роза:

— Біля дверей у нас стоять зібрані рюкзаки. У місті живуть 175 тисяч осіб. Ми не очікували, що вогонь поширюватиметься з такою швидкістю.

Шанси на те, що погода зміниться найближчими днями — невеликі, повідомляють метеорологи.

Зараз ви читаєте новину «Вигоріло до половини виноградників у Каліфорнії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути