пʼятниця, 16 грудня 2016 00:05

Уперше за 15 років знайшли малюнок да Вінчі

Автор: ФОТО З САЙТА www.telegraph.co.uk
  На малюноку Леонардо да Вінчі зображений святий мученик Себастьян, якого у ІІІ столітті розстріляли з луків за християнську віру
На малюноку Леонардо да Вінчі зображений святий мученик Себастьян, якого у ІІІ столітті розстріляли з луків за християнську віру

Малюнок Леонардо да Вінчі вартістю 15 млн євро випадково знайшли в Парижі. Його виявили серед стосу замальовок, які в березні приніс до аукціонного дому "Таян" пенсіонер із центральної Франції. Чоловік побажав залишитися анонімним. Картини належали його батькові. Хотів дізнатися їхню вартість. Звернувся до працівників аукціонного дому Таде Праде.

— Пригадую, я того дня поспішав. Але одразу помітив цікавий малюнок приблизно XVI століття. Подумав, його варто ретельно дослідити, — розповів Праде.

Експерти визначили, що твір намалювали лівою рукою. Да Вінчі був шульгою. На звороті виявили нотатки і схеми, що стосуються оптики — ще одного захоплення художника.

Здогадку підтвердила Кармен Бамбах, фахівець із творчості да Вінчі із Музею мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку. Вона була вражена побаченим. Малюнок, безперечно, належить перу да Вінчі, наголосила. Твір датували 1482–1485 роками — раннім періодом творчості майстра. Тоді художник жив у Мілані.

Це перша робота Леонардо, знайдена за останні 15 років. На полотні зображений святий Себастьян, який жив у ІІІ ст. н. е. Наприкінці життя зазнав мученицької смерті за християнську віру. Його допитував особисто римський імператор Діоклетіан. Наказав відвести за місто, прив'язати до дерева й розстріляти з луків. Леонардо да Вінчі зобразив момент страти Себастьяна. Його руки заведені за дерево, а погляд спрямований до неба.

Власник малюнка відреагував на звістку спокійно.

— Я задоволений. Однак маю інші інтереси в житті, крім грошей, — пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 15 років знайшли малюнок да Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути