вівторок, 20 березня 2018 06:00

Уперше з часів Другої світової в Європі застосували хімічну зброю

Лондон звинувачує Росію в отруєнні колишнього полковника Генерального розвідувального управління 66-річного Сергія Скрипаля та його доньки 33-річної Юлії нервово-паралітичною речовиною "Новачок" у британському Солсбері 4 березня. Прем'єр-міністр Великої Британії 61-річна Тереза Мей заявила про це після того, як Кремль відмовився назвати причетних до злочину осіб.

Через загострення відносин Лондон має намір відмовитися від російського газу — купуватиме паливо в інших країн. Напередодні Тереза Мей депортувала з Британії 23 російських дипломатів. Так планує зменшити кількість російських шпигунів, пояснила. У Кремлі відповіли, що вдадуться до дій у відповідь.

— Росії варто стулити пельку і відійти, а не готувати відповідь, — каже міністр оборони Британії Ґевін Вільямсон, 41 рік.

Через убивства "зрадників" за кордоном, Кремль попереджає інакодумців усередині країни, вважає міністр зовнішніх справ Британії 53-річний Борис Джонсон. Наказ про отруєння Скрипаля міг віддати особисто президент РФ Володимир Путін, припускає.

14 березня Британія скликала Радбез ООН з приводу отруєння Скрипаля.

Разом зі Сполученими Штатами Америки звинуватила Росію у замаху на колишнього ГРУ-шника та в порушенні Конвенції про заборону хімічної зброї. Отруйни газ застосували в Європі вперше з часів Другої світової. Представник Росії відповів, що РФ не має стосунку до справи.

Напад на Скрипаля та доньку свідчить про загрозу безпеки кожної з країн НАТО, заявили наступного дня глави держав — Великої Британії, США, Німеччини і Франції. Закликали Кремль до співпраці в розслідуванні.

Журналісти мають кілька версій подій.

Колишнього шпигуна могли ­отруїти на вулиці. Поліція розшукує чоловіка з темним волоссям і жінку-білявку. Прогулювалися алеєю від ресторану, де обідав Скрипаль із донькою, до лавки, де потерпілих знайшли медики. Невідомі вдавали із себе закоханих. Того ж дня негайно залишили Британію.

Потерпілі могли контактувати з "Новачком" удома. Лікарі, які прибули до торгового центру на виклик, не постраждали. А поліцейський, який побував у будинку колишнього ГРУшника, потрапив у лікарню.

Скрипаля з донькою могли отруїти в автомобілі, говорить третя версія. Вони прибули до торгового центру машиною. Зловмисники могли наповнити "Новачком" вентиляційні системи чи змастити ручку на дверцятах.

Донька шпигуна Юлія могла випадково привезти отруту з Росії. Повернулася звідти 3 березня. "Новачком" могли просочити одяг чи змастити сувеніри.

Саме Юлія, а не її батько, могла бути справжньою мішенню для атаки. Таку версію озвучила племінниця потерпілого Вікторія Скрипаль, 45 років. Юлія зустрічалася із чоловіком. Планували весілля. Його мати працює в одній із російських служб безпеки. Не могла допустити, аби син одружився із донькою "зрадника", припускає Вікторія.

— Навряд чи потерпілі могли контактувати із "Новачком" деінде, окрім як у ресторані, де обідали, — коментує версії один із розробників отрути 83-річний Віл Мірзаянов. Отрута починає діяти одразу, як людина до неї торкається. Можливо, зловмисники розпилили спрей. Якщо його струмінь направити в обличчя, це призведе до смерті. Але достатньо, щоб речовина потрапила на відкриті ділянки шкіри чи в дихальні шляхи, говорить науковець. "Новачок" є зброєю масового ураження, додає. Тому разом зі Скрипалем постраждали понад 20 осіб.

Російського олігарха задушили у власному будинку

Російського олігарха 68-річного Миколу Глушкова задушили собачим повідцем у будинку, де він жив два роки. Про це повідомили працівники лондонського відділку поліції з посиланням на висновок судмедекспертів 16 березня. Розслідує справу відділ з протидії тероризму. Правоохоронці перевірять зв'язок убивства Глушкова з отруєнням Скрипаля.

Тіло чоловіка виявила його донька Наталія 12 березня. Медики, які приїхали на виклик, побачили на шиї сліди удушення і зателефонували у поліцію. Правоохоронці схилялися до версії самогубства.

Зараз ви читаєте новину «Уперше з часів Другої світової в Європі застосували хімічну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути