Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2007 16:35

У дворі бару знайшли човен вікінгів

Британські археологи вважають, що знайшли човен вікінгів. Кажуть, судно Х століття — єдине, що збереглося у Великій Британії. Раніше натрапляли лише на залишки таких човнів. Знахідку виявили у внутрішньому дворику бару в місті Уїррал, що у графстві Мерсісайд.

1938 року тут будували фундамент для готелю при залізниці. Тоді човен розкопали вперше. Однак будівельники приховали цей факт. Боялися, що на місце знахідки з"їдуться археологи й будівництво не вдасться закінчити вчасно.

1991-го Джон Макрей, один із робітників, які розкопали човен, розповів про нього синові. Той повідомив про човен науковцям із Ліверпульського університету. Однак Джонові не повірили.

Цього року інформацією зацікавився голова археологічного відділу Ноттінгемського університету Стівен Хардінґ. Від сина Макрея дізнався, де шукати човен.

Місце, де він закопаний, обстежили за допомогою георадара. Корабель зберігся добре, тому що лежав у глині.

Однак Хардінґ не хоче поспішати з розкопками. Йому потрібно 2 млн фунтів (20 млн грн), аби провести їх за всіма правилам. Науковець вважає дивом те, що дотепер робітники не знищили історичної знахідки.

Зараз ви читаєте новину «У дворі бару знайшли човен вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути