четвер, 26 листопада 2009 18:19

У Великій Британії на пенсію виходитимуть у 66 років

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Австралійка 100-річна Рут Фліт стала чемпіонкою з метання ядра на Олімпійських іграх серед ветеранів у Сіднеї в жовтні цього року. Вона виступала у віковій категорії від 100 до 104 років
Австралійка 100-річна Рут Фліт стала чемпіонкою з метання ядра на Олімпійських іграх серед ветеранів у Сіднеї в жовтні цього року. Вона виступала у віковій категорії від 100 до 104 років

У Великій Британії пенсійний вік чоловіків планують підвищити на рік — до 66, а жінок на три — до 63. Це допоможе заощадити на пенсіях 13 млрд фунтів щороку. Такі зміни планують запровадити до 2016-го. Згодом пенсійний вік піднімуть до 70 років. Крім того, уряд збирається скасувати закон про обов"язковий вихід на пенсію — роботодавець не зможе звільнити працівника через похилий вік.

— Пенсійна реформа дозволить пізніше йти на відпочинок. І, таким чином, більше накопичити на старість, — пояснюють у британському міністерстві праці та пенсій. — Це зручно для тих, хто готовий і далі працювати. І для бізнесу також— бо в нас бракує кваліфікованих кадрів.

Кожен п"ятий пенсіонер готовий працювати далі.  Такі дані соціологічних опитувань. У британських судах лежать понад 300 позовів від звільнених у 65 років. Вони вимагають компенсації за дискримінацію та поновлення на роботі. Більшість із них переконані: у 65 років — занадто рано виходити на пенсію.

Іммігранти з Білорусі Іван Костянтинович та Марія Петрівна 2006-го отримали дозвіл жити у Великій Британії. Оформили пенсію — 640 фунтів на двох на місяць (8500 грн). Із них 140 фунтів (1800 грн) віддають за комунальні послуги — газ, воду, опалення, світло, телебачення та Інтернет. За тиждень на продукти витрачають не більш як 30 фунтів (400 грн). Решту лишають на картці. Лікуватися вони можуть безкоштовно.

Жодного дня у Британії не працювали. А вони нам платять

У Британії живе й навчається їхня онука. Вона теж має дозвіл на проживання, взяла позику на будинок. У ньому живуть і дід з бабою. Нібито винаймають помешкання у онуки. За оренду держава відшкодовує їм 700 фунтів. Цих грошей вистачає, аби сплачувати кредит.

— Ну і як нам після цього не дякувати щоранку цій країні? — каже Іван Костянтинович. — Я в Білорусі все життя працював, пенсію дали, але як поїхав закордон, перестали платити. А тут — хто ми їм? Жодного дня у Британії не працювали. А вони нам платять.

Подружжя отримало близько шести соток землі під Лондоном — це передбачає державна соціальна програма. На ділянці побудували літній будинок. Вирощують овочі. Кажуть, усі сусіди саджають лише квіти. З білорусів підсміюються.

— Гриби збираємо в лісі неподалік. Англійці в них не розбираються, а ми солимо, смажимо, — каже Марія Петрівна.



670


СТІЛЬКИ ДОЛАРІВ щомісячної пенсії у США можуть отримувати легальні іммігранти, які не пропрацювали у цій країні жодного дня. На наші гроші — це 5360 грн.

Британці отримують пенсію з трьох джерел

1. Базова пенсія становить 450 фунтів (близько 6 тис. грн). Її платять усім британцям. Розмір не залежить від стажу роботи й зарплатні.

2. Державна пенсія за вислугою років. Враховують стаж і зарплату, з якої сплачували внески. Від цієї програми можна відмовитися і підписатися на вигіднішу схему. Тоді працівникові відкривають особисту пенсійну картку і щомісяця перераховують на неї певну суму із зарплати.

3. Особистий пенсійний рахунок. Його можна відкрити в банку або страховій компанії. Британці можуть вибрати, скільки грошей та упродовж скількох років хочуть відкладати на старість.

Середня пенсія у країні — 1010 фунтів стерлінгів (13,5 тис грн).

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії на пенсію виходитимуть у 66 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути