вівторок, 12 вересня 2017 06:05

До США прийшов найпотужніший ураган

Автор: www.elseone.nl
  На острові Сен-Мартен ураган Ірма знищив 70 відсотків будинків. Влада поки що не підраховує збитків, бо на острів насувається ураган Хосе. Припускають, після нього Сен-Мартен може бути тимчасово непридатний для життя
На острові Сен-Мартен ураган Ірма знищив 70 відсотків будинків. Влада поки що не підраховує збитків, бо на острів насувається ураган Хосе. Припускають, після нього Сен-Мартен може бути тимчасово непридатний для життя

В американській Флориді евакуювали понад 6 млн людей. Ураган Ірма долетів до американського узбережжя у неділю зранку. Спочатку затих, а тоді посилився. Зливи супроводжує шквальний вітер. Без електрики залишилися понад 5 млн американців. П'ятеро людей загинули.

— Евакуацію ми розпочали на тижні, — каже волонтер Кей Сільверс. — Є понад 500 тимчасових притулків. Люди роз'їхалися в інші штати. У соціальних мережах ця ініціатива дуже поширена. Закликали всіх прийняти хоча б одну родину. В супермаркетах закінчилася вода в пляшках, солодощі, консерви, предмети гігієни. Їх скуповували, щоб везти постраждалим після урагану. В кожному місті є пункти збору допомоги. Люди чекають команди. У зоні лиха всіх попереджали, що бути тут ризиковано. В Маямі залишилися кілька бригад швидкої, пожежних і поліції. Але вони не зможуть виїхати на жоден виклик.

— У п'ятницю мамин лікар сказав, що не зможемо вивезти її через передні двері, — розповідає 34-річна Енн-Лі Спаркс, туристичний агент із Маямі. — Коли її важили востаннє, була 240 кілограмів. Сусіди допомогли розібрати стіну. Пожежники завантажили в машину швидкої допомоги.

Хворих розмістили у спортзалі школи. Госпіталі з усієї країни передавали обладнання. Для мами є спеціальні матраци від пролежнів і киснева маска потрібного розміру. Поряд — дитина на апараті, який показує мозкову активність. Дуже боялися, чи малюк переживе дорогу. Його везли гелікоптером. Санітарна авіація відмовилася. Погодився військовий пілот.

Ми поселяли туристів у готелях Маямі. Відпочинок на ці вихідні люди бронювали за півтора року. Компенсацію попросили дві пари. Нічого не отримають, бо стихійне лихо не маємо відшкодовувати, за умовами страхування.

Метеорологи прогнозують, що ураган зачепить Флориду, Північну й Південну Кароліну, Джорджію й Алабаму. Людей попереджають, що не можна виходити з приміщень, навіть якщо вітер стих. Наступний порив може бути сильніший.

— Хочу попередити мародерів, що їхні наміри коштуватимуть їм життя, — заявив Рік Скот, губернатор Флориди. — Якщо ви в зоні лиха, тікайте. Хай якою легкою й ласою здобиччю вам здаються покинуті будинки. Поліції ми заборонили патрулювати вулиці, бо це смертний вирок. Пальми вириває з корінням, автомобілі зносить, дахи зриває.

Зоопарк Маямі перевезли до в'язниці штату. В'язнів евакуювали у безпечний район.

Раніше Ірма пронеслася Карибським морем. Постраждали Куба, Віргінські острови, Антигуа й Барбуду. Подекуди зруйновано майже 90% будівель. Загинули щонайменше 25 людей.

Ірма — найпотужніший ураган у регіоні за всю історію спостереження. Йому присвоїли четверту категорію за 5-бальною шкалою.

58 тисяч американців приєдналися до ініціативи "Спрямуй Ірму на схід". Виставляли вентилятори й фени на дахах будинків — у східний бік. Координувалися у соціальних мережах. Метеорологи пояснили, що навіть така кількість техніки навряд чи вплине на траєкторію руху урагану.

Зараз ви читаєте новину «До США прийшов найпотужніший ураган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути